Hlavní obsah

Zažili jste ekonomický zázrak, řekla Von der Leyenová Česku dvacet let po vstupu do EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko spolu s dalšími devíti zeměmi, které se v roce 2004 připojily k EU, zažilo „opravdový ekonomický zázrak“, prohlásila ve středu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová při připomínce 20. výročí unijního rozšíření ve Štrasburku.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová během projevu ve Štrasburku

Článek

Jejímu projevu přihlížela řada hostů včetně prvního českého eurokomisaře Pavla Teličky. Rusko označila Von der Leyenová za existenční hrozbu pro Evropu a že je třeba Ukrajině poskytnout prostředky na obranu, protože šéf Kremlu Vladimir Putin ničemu jinému nerozumí.

„Vaše ekonomiky zažily velký růst. Vaše zemědělská produkce se ztrojnásobila. Míra vaší nezaměstnanosti se zmenšila o polovinu. Síla Evropy spolu s vaší vynalézavostí přinesla do vašich zemí opravdový ekonomický zázrak,“ prohlásila Von der Leyenová.

Dodala, že tehdejší noví členové EU posílili, stejně jako tyto země posílily Unii.

Průměrný Čech od vstupu do Evropské unie zbohatl o 40 procent

Finance

Na tehdejší rozšíření přitom vzpomínala velmi květnatě. „Když 1. května 2004 hodiny udeřily půlnoc, celý kontinent začal slavit. Plameny vater ozářily pobřeží baltských států, tisíce rachejtlí zbarvily moře okolo Malty a Kypru a slovinská jezera a Óda na radost zněla městy střední a východní Evropy, které dřív byly na druhé straně železné opony,“ řekla šéfka Evropské komise. „Bylo to zrození nové éry,“ dodala.FFFFF

Během zmíněných dvaceti let podle ní EU v těchto zemích splnila „příslib svobody, stability, míru a prosperity“. Ocenila přitom podporu těchto zemí vůči Ukrajině i iniciativu Kypru, který se zasadil o vybudování námořního koridoru pro Pásmo Gazy.

Za Česko Telička, za Slovensko Dzurinda

Právě válce na Ukrajině věnovala Von der Leyenová druhou část projevu. „To, co se děje na Ukrajině, ovlivní naši budoucnost navždy,“ řekla.

Rusko podle ní představuje existenční nebezpečí nejen pro Ukrajinu, ale pro celou Evropu. „Ukrajina nese na svých ramenou toto těžké břemeno za nás všechny a každý den za to platí tu nejvyšší cenu,“ řekla Von der Leyenová a připomněla ukrajinské ztráty.

„Je jen jeden způsob, jako tomu čelit, Putin ničemu jinému nerozumí. Je třeba Ukrajině poskytnout prostředky, aby se mohla bránit,“ řekla šéfka Evropské komise.

Ze záběrů je přitom patrné, že ne všichni přítomní v Evropském parlamentu se po těchto slovech připojili k potlesku, který zazněl.

Ruský prezident se podle Von der Leyenové zmýlil, když si myslel, že se EU za Ukrajinu nepostaví, a když se domníval, že americký Kongres neschválí pomoc pro Kyjev. „Ukrajina musí vyhrát,“ zdůraznila na závěr svého projevu Von der Leyenová a vyzvala k jednotě.

V europarlamentu promluvila i jeho šéfka Roberta Metsolaová, která sama pochází z Malty. Ta řekla, že pro ni EU vždy znamenala bezpečí.

V roce 2004 do EU vstoupilo Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Estonsko, Slovinsko, Malta a Kypr.

Mezi hosty zasedání ve Štrasburku byl vedle Teličky přítomný například expremiér Mikuláš Dzurinda za Slovensko, bývalý předseda Evropské komise Romano Prodi či bývalý eurokomisař pro rozšíření Günter Verheugen.

Na zasedání reagovali na dotazy lidí narozených kolem 1. května 2004 ze svých států.

Von der Leyenová navštíví Prahu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám