SOCDEM pokládá název koalice ČSSD za klamavý. Podnětem se bude zabývat Nejvyšší správní soud

Nejvyšší správní soud | Zdroj: Nejvyšší správní soud

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro volby do Evropského parlamentu, parazituje na její někdejší zkratce i pověsti. Jde prý o zjevně neetické jednání, které může vést ke zmatení voličů, „zatemnění voleb“ a deformaci politické scény. SOCDEM má také výhrady k logu ČSSD s růží, které prý porušuje práva ke starším ochranným známkám sociálních demokratů. ČTK to zjistila z návrhu, který dnes zpřístupnil na webu Nejvyšší správní soud (NSS).

SOCDEM se domáhá toho, aby soud zrušil registraci koalice ČSSD pro eurovolby, o které kladně rozhodlo ministerstvo vnitra. Návrhem se bude zabývat volební senát s předsedou Tomášem Langáškem. Soud má na rozhodnutí 15 dnů od podání. Volby se konají 7. a 8. června.

Česká strana sociálně demokratická využívala zkratku ČSSD v době, kdy byla parlamentní i vládní stranou. Poté změnila název na Sociální demokracii a zkratku na SOCDEM. Zkratky se chopila politická strana ČSSD – Česká suverenita sociální demokracie, která je spolu s hnutím Směr Česká republika a stranou Domov součástí koalice ČSSD pro eurovolby.

SOCDEM pokládá název koalice jednoznačně za klamavý. „Je parazitováním na označení, pověsti, zkušenostech, personálním obsazení, programu a cílech navrhovatelky (SOCDEM), s cílem získat pro sebe jako účastníka voleb do EP nebo pro své představitele nebo kandidáty ve volbách do EP prospěch, jehož by koalice označená odlišně než za použití názvu ČSSD jinak nedosáhla,“ stojí v návrhu. Poukazuje také na programové rozdíly. ČSSD není podle SOCDEM autenticky sociálně demokratická strana.

Soud by se měl podle SOCDEM zabývat také logem ČSSD na propagačních materiálech. Je prý zaměnitelné s logy, která dříve sociální demokraté používali a stále mají registrované ochranné známky.

„Účastnice řízení (ČSSD) se tak, mimo jiné, dopouští porušování práv k zapsaným ochranným známkám, a to zcela s jednoznačným úmyslem zmást adresovanou veřejnost – voliče v rámci voleb do Evropského parlamentu 2024, že má něco společného s navrhovatelkou (SOCDEM),“ uvádí návrh, jímž se bude zabývat správní soud.

SOCDEM jde do eurovoleb samostatně, lídrem je bývalý poslanec a ministr Lubomír Zaorálek. Koalici ČSSD vede Jiří Paroubek, někdejší premiér za sociální demokraty, tehdy vystupující pod zkratkou ČSSD, nyní jako SOCDEM.

Statutární místopředsedkyně ČSSD Jana Volfová ČTK v úterý sdělila, že ČSSD je řádně registrovanou stranou a na celý svůj název má i ochrannou známku. „Podle zákona o volbách může zvolit koalice svůj název, jak uzná za vhodné, a my jsme volili ČSSD,“ uvedla. Nechápe, jak může SOCDEM argumentovat zaměnitelností, když svou bývalou zkratku dobrovolně zahodila. „Tento pokus SOCDEM vnímáme jako snahu o to zbavit se ve volbách strany, do které přechází stovky jejích členů,“ uvedla Volfová.

Kalendář