Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Evropský parlament: Náhradní mateřství je obchodem s lidmi

Zdroj:cirkev.czcirkev.cz
Rubrika: Hlavní zprávy,Vatikán a zahraničí
Datum publikace24. 4. 2024, 13.28
TiskTisk

Evropský parlament přijal včera (23. dubna) směrnici o prevenci a boji proti obchodování s lidmi a o ochraně obětí, která se mimo jiné zabývá i náhradním mateřstvím. Podle této směrnice je každé tzv. surogátní mateřství klasifikováno jako reprodukční vykořisťování.

image:Image 56/source/orig/55177_surrogacy-5014314-1280.jpg
Ilustrační foto

Plénum Evropského parlamentu přijalo 23. dubna směrnici Evropského parlamentu a Rady 2011/36/EU o prevenci a boji proti obchodování s lidmi a o ochraně obětí (2022/0426(COD)). Nová směrnice, která pozměňuje směrnici z roku 2011 zavádí společnou definici případů obchodování s lidmi pro členské státy Evropské unie. Po schválení Radou Evropy se tato definice bude transponovat do právního řádu všech členských států EU, přičemž vnitrostátní právo může být přísnější než směrnice, nikoli však méně přísné. Evropský parlament odmítá rozdíl mezi různými druhy náhradního mateřství (tj. komerční vs. etické) a každé náhradní mateřství klasifikuje jako reprodukční vykořisťování, bez ohledu na (ne)proběhlou finanční úplatu či kompenzaci i bez ohledu na (ne)souhlas obchodované ženy.

“Komise pro práva žen a genderovou rovnost (FEMM) i Komise pro občanské svobody, spravedlnost a vnitrostátní záležitosti (LIBE) ve své zprávě uvádějí, že toto znění je výsledkem intenzivních diskusí se zpravodaji a stínovými zpravodaji pozměňovacích návrhů. Vnímáme to jako potvrzení rostoucího, nejen západního trendu o úplný zákaz náhradního mateřství. V souladu s tímto trendem to ukázala i naše petice za zákaz obchodu s lidmi a vykořisťování žen, kterou jsme před necelým rokem představili i na Petičním výboru Poslanecké sněmovny. Česká společnost nechce, aby se z žen dělaly nástroje na výrobu dětí. A už vůbec, aby se z dětí stávala smluvní komodita, ” uvádí advokát Jan Gregor, místopředseda Aliance pro rodinu a signatář tzv. Casablanské deklarace.

Odhlasovaný text zahrnuje náhradní mateřství za účelem reprodukčního vykořisťování do seznamu případů obchodování s lidmi, který je uveden v čl. 2 odst. 3, vedle dalších typů obchodování s lidmi. Návrh nyní musí schválit jen Rada EU. Členské státy budou mít od nabytí platnosti novelizace směrnice dva roky na promítnutí (transpozici) legislativních změn na národní úrovni.

Surogátní mateřství také opakovaně odsuzuje i papež František. Nedávno publikovaný dokument Svatého stolce Dignitas Infinita náhradní mateřství důrazně odmítá, protože jeho prostřednictvím se dítě stává pouhým předmětem a není respektována důstojnost dítěte ani matky. "To je praxe, která vážně uráží důstojnost ženy a dítěte založená na zneužití situace hmotné nouze matky. Dítě je vždy darem a nikdy předmětem smlouvy," stojí v dokumentu. 

Zdroj: Alipro, Vatican News

Focusy

Církev a společnost

Související články

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou