Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Statečná učitelka dokonalou akcí zachránila z hořícího autobusu dvě třídy čtvrťáků a páťáků

Obrovskou dávku osobní statečnosti a skvělé organizační schopnosti prokázala učitelka blovické základní školy Alena Vodičková. Rychlým a přesným jednáním zajistila bleskovou evakuaci dětí z hořícího autobusu. Dokázala zabránit panice. Díky tomu vyvázli všichni pasažéři bez zranění. Rodiče dětí z vyhořelého autobusu pohotová reakce paní učitelky nadchla. Za záchranu poděkovalo učitelce i město Blovice.

Že šlo při požáru autobusu skutečně o vteřiny, aby se děti dostaly do bezpečí, informoval redakci Plzeňské Drbny Ondřej Šplíchal. Jeho dcera Anička z páté třídy cestovala zmíněným autobusem z Blovic do Plzně na divadelní představení.

„Když se začalo lehce kouřit z podlahy toho autobusu, děti začaly křičet, že tam něco smrdí. Ale nebraly to zpočátku úplně vážně. Paní učitelka sedící vzadu ale nelenila, šla se tam podívat a hned poznala, že to není žádná legrace. Okamžitě zakřičela na řidiče, aby hned zastavil autobus. A zavelela, aby všechny děti opustily autobus,“ popisoval Ondřej Šplíchal situaci v autobusu, jak mu ji vylíčila dcera. Později její slova potvrdila i učitelka Vodičková.

Paní učitelka podle svědků dávala s ledovým klidem přesné povely, že páťáci mají pomáhat čtvrťákům ven, protože tam jely dvě třídy. „Když začaly první děti vybíhat ven, už to kouřilo hodně z té motorové části. Učitelka vytlačila všechny děti z uličky ven. Zabránila tak panice. A dál zavelela, že jeden má běžet do pole a všichni ostatní za ním a co nejdál od autobusu.

„Pak se ještě Alena Vodičková vrátila zpět do autobusu, to už tam vyskočily vzadu plameny. A vytáhla na jeden nádech ven ještě několik batohů, které si tam děti zapomněly. Vyházela je ven. Nakonec tam shořely jen dvě bundy. A pak řekla dětem, že kluci utvoří kruh kolem holčiček, aby na ně nefoukalo. Holky měly do divadla šatičky. A pak řekla učitelka dětem, ať o situaci informují rodiče, aby se to jako první nedozvěděli z médií. Dokonale to všechno zorganizovala,“ pokračoval dál v líčení záchranné akce Ondřej Šplíchal.

Plameny zcela zlikvidovaly autobus na silnici I/20. Vozidlem cestovalo 44 pasažérů

Autobus shořel v úterý dopoledne na silnici nedaleko od Kotousova na jižním Plzeňsku na silnici I/20. Jde o frekventovanou silnici v úseku Plzeň - Písek. Plameny vozidlo zcela zlikvidovaly i přes rychlý zásah hasičů. Autobusem cestovalo 44 pasažérů.

Když přišli hasiči a ptali se, zda je někdo zraněný, kladla učitelka dětem konkrétní otázky, jestli někoho bolí hlava, břicho. Zjistila tak bleskově, že jsou všichni v pořádku. „Dcera Anička měla o paní učitelku strach, když se vracela do hořícího autobusu tak brečela. Ale nakonec byly děti díky tomu dokonalému jednání paní učitelky úplně v pohodě a bez stresu. Když pak přišly domů, tak jen říkaly, že do divadla nedojely, protože hořel autobus. Pak jsme na fotografiích viděli, jak ten autobus komplet shořel a byli jsme v šoku,“ říká rodič.

„Naše paní učitelka se zachovala jako rytířka. A ona vlastně je rytířka. S manželem jsou totiž ve skupině historického šermu. Vděčíme jí za to, jak rychle zareagovala a dostala děti ven. Jak se později zjistilo od hasičů, na evakuaci byly jen tři minuty, než to začalo uvnitř komplet hořet. V záchranné akci pomáhala paní učitelce ještě také asistentka Michala Kubátová,“ uvedl Šplíchal. 

„Paní učitelka nám potom volala a řekla, že je pyšná na svoji třídu 5 D, jak děti evakuaci dokonale zvládly a jak hezky spolupracovaly. Od ní to byl husarský kousek. Chceme jí dnes poděkovat a předat kytici, kterou jsme společně s některými rodiči koupili,“ dodal Ondřej Šplíchal.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje, Michaela Čmejlová, David Baxa

Štítky záchranná akce, požár autobusu, hořel autobus, záchrana dětí, Alena Vodičková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Statečná učitelka dokonalou akcí zachránila z hořícího autobusu dvě třídy čtvrťáků a páťáků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.