Fámy vs. realita po záplavách v Dubaji: Čo naozaj dokáže „rozprašovanie chemikálií“ na podporu zrážok?
Diskusia/ 4Uložiť článok
4 min. čítania
24. apr. 2024 o 13:30
4 min. čítania

Fámy vs. realita po záplavách v Dubaji: Čo naozaj dokáže „rozprašovanie chemikálií“ na podporu zrážok?

Dubaj sa ocitol pod vodou (ilustračná snímka). Zdroj: istock
Uložiť článok
V ovzduší, v ktorom niet vlahy, dážď nevyčarujú žiadne „zlepšováky“.

Článok pripravil technologický magazín Živé.sk.

Nedávno sa médiami prehnali zábery zachytávajúce neobvyklý úkaz: Dubaj, mesto v jednej z najsuchších oblastí sveta, bolo pod dažďovou vodou. Krátko nato sa na sociálnych sieťach a niektorých weboch objavili tvrdenia, podľa ktorých extrémny poveternostný úkaz spôsobil tzv. cloud seeding („osievanie oblakov“), letecké rozprašovanie chemických látok s cieľom zvýšiť zrážky.

Od týchto tvrdení neodradila skutočnosť, že meteorológovia predpovedali povodne už týždeň vopred. Ani fakt, že cloud seeding síce podporí zrážky, ale povodne ani zďaleka vyvolať nedokáže.

Rekordné zrážky

Dubaj v Spojených arabských emirátoch zasiahli v utorok 16. apríla najsilnejšie dažde od začiatku meteorologických záznamov roku 1949.

Dážď začal v pondelok večer, keď podľa agentúry AP padlo 20 milimetrov zrážok. V utorok ráno sa dažde zintenzívnili, takže v priebehu tohto dňa padlo ďalších 142 mm.

Intenzívne dažde spôsobili záplavy v Dubaji. Zdroj: AP / TASR

Voda zaplavila domy, diaľnice a dokonca medzinárodné letisko. Podľa niektorých zdrojov v priebehu jediného dňa padlo v Dubaji toľko vlahy, ako za iných okolností za rok a pol.

Fámy a konšpirácie

Krátko po informáciách o záplave sa začali šíriť tvrdenia o pozorovaní lietadiel rozprašujúcich chemikálie pred utorňajším lejakom.

Najprv meteorológ Ahmed Habib z Národného meteorologického centra SAE (NCM) pre Bloomberg News potvrdil vyslanie lietadiel, ktoré mali „využiť sľubné formácie oblakov“ z pondelka a utorka na podporu zrážok. Neskôr však NCM vo vyhlásení jeho tvrdenie poopravilo: lety sa mali uskutočniť v nedeľu a pondelok – teda skôr než prišli rekordné dažde. S odôvodnením, že by počas utorňajšieho extrémneho počasia neriskovali životy pilotov.

cloud seeding – osievanie alebo výsev oblakov je metóda používaná na zvýšenie zrážok. Prvé experimenty sa uskutočnili už počas 40. rokov minulého storočia. Využíva letecké rozprašovanie chemických látok, ako je jodid strieborný, z lietadiel, prípadne ich vypúšťanie z rakiet alebo pozemných staníc. Okolo týchto častíc sa môžu vyzrážať kvapky vody, ktoré následne padajú na zem ako dážď alebo sneh.

Je dobre známe, že Spojené arabské emiráty už dvadsať rokov v snahe zvýšiť zásoby sladkej vody realizujú rozsiahly cloud seedingový program. Odborníci však upozorňujú, že nič, čo vieme o lejakoch z utorka 16. apríla, ich nedovoľuje spojiť s touto metódou a výsledkami, aké prináša.

Prívalové dažde sa očakávali

V článku sa ďalej dozviete:

  • Čo cloud seeding dokáže naozaj.
  • Či mala búrka v Dubaji na satelitných snímkach neprirodzené črty.
  • Aké počasie predpovedali meteorológovia na deň povodní týždeň predtým.
  • Prečo je cloud seeding kontroverzná metóda.
  • Prečo treba v budúcnosti v Perzskom zálive očakávať podobné aj ešte väčšie povodne.
ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Veda
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.