Reklama

HMD Global už nebude zahanbovať značku Nokia, predstavilo vlastné low-endy

Zdroj | HMD Global
Števo Porubský
Zdroj | HMD Global
Zdroj | HMD Global

Kým kedysi bola Nokia globálnou značkou známou vďaka cenovo dostupným, ale aj špičkovo vybaveným top-endom, posledné roky patrila už iba k tým low-endovým.

Na svedomí to má HMD Global, fínsky výrobca, ktorý získal práva na výrobu smartfónov s logom Nokie. Dnes sa snáď táto zahanbujúca éra pre značku Nokia končí. HMD predstavilo vlastné low-endy.

Zdroj | HMD Global
Obsah pokračuje pod reklamou

A prečo tá dehonestácia Nokie? Tí z vás, ktorí si pamätajú na legendy mobilnej komunikácie ako Nokia 3310, 6210, 6310, 8110, 8210 či 5310 mi dajú určite za pravdu, že ich „nástupcovia“ z posledných rokov od nich majú na míle ďaleko. Kým také Nokie 6210 či 6310 patrili medzi vtedajšiu špičku technologického pokroku, ich „nástupcovia“ patrili do low-end. A prakticky aj všetky modely skončili s extrémne biednou výbavou tlačidlových telefónov.

Po 8 rokoch prichádza HMD Global s vlastnými modelmi bez značky Nokia. Aj tie sú však z kategórie low-end. Fínsky výrobca predstavil rovno tri modely – HMD Pulse Pro, HMD Pulse a HMD Pulse+.

Všetky tri sú postavené na rovnakom základe, čínskom čipsete Unisoc T606. Ide o 12 nm 8-jadrový ARM procesor (2x Cortex-A75 – 1,6GHz + 6x Cortex-A55 – 1,6GHz). O grafiku sa stará Mali G57.

Na podporu 5G sietí v tomto prípade musíte zabudnúť, maximom je 4G Cat7. Čipset podporuje aj GPS, Glonass, Galileo a Beidou, k dispozícii je aj Wi-Fi 5 a Bluetooth 5.0. Procesoru sekunduje 4 GB, resp. 6 GB RAM, pričom výrobca sľubuje aj virtuálnych 8 GB RAM ukrojením z flash pamäte telefónu.

Zdroj | HMD Global

Model Pulse Pro má k dispozícii nielen 128 GB, ale aj 256 GB pamäť. Model Pulse+ má 128 GB, základný model Pulse má 64 GB alebo 128 GB, no zároveň namiesto 8 GB RAM ponúkne 6 GB. 4 GB je základ ale aj v tomto modeli. Všetky tri novinky je možné rozšíriť microSDXC kartou.

Všetky tri modely majú 6,65″ HD+ (720 x 1 612 px) displej s 90 Hz frekvenciou a 5 000 mAh batériu, ktorú je možné nabíjať maximálne 10 W, resp. 20 W výkonom u top modelu. Prekvapením je, že má ísť o ľahko vymeniteľnú batériu. Vymeniť si má používateľ vedieť dokonca aj displej a ďalšie súčasti všetkých troch noviniek.

Zdroj | HMD Global

Rozdielne sú možnosti fotoaparátu. Pulse Pro má 50 Mpx hlavný a 2 Mpx sekundárny snímač pre hĺbku poľa. V displeji má zároveň výrez pre 50 Mpx webkameru.

HMD Pulse+ má taktiež 50 Mpx fotoaparát s 2 Mpx sekundárnym fotoaparátom, no v displeji je len 8 Mpx webkamera. Najnižší model HMD Pulse bude mať len 13 Mpx hlavný a 2 Mpx sekundárny snímač, pričom v displeji je dierka s 8 Mpx webkamerou.

Zdroj | HMD Global

Operačným systémom vo všetkých prípadoch je čistý Android 14, pričom výrobca sľubuje 2-ročnú aktualizáciu (2 aktualizácie Androidu) systému a 3 roky bezpečnostných aktualizácií.

Cena pre európsky trh zatiaľ nie je známa, no aj vzhľadom na výbavu pôjde o tie najlacnejšie smartfóny, lacnejšie ako ich dnes ponúka HMD Global pod značkou Nokia.

Telefóny majú rozmery 163,2 x 75 x 8,5 mm, hmotnosť je takmer 190, resp. 200 gramov u top modelu. Telo je odolné iba proti postriekaniu vodou (IP52). Prekvapením je prítomnosť 3,5 mm audio portu u všetkých modelov. Na bočnej strane je navyše aj snímač odtlačku prsta.

Obsah pokračuje pod reklamou
Zdroj | HMD Global
Ďalšia story
Zatvoriť

Newsletter

Ďakujeme za váš záujem! Odteraz vám už neunikne žiadna novinka.
Ľutujeme, ale váš formulár sa nepodarilo odoslať.