Parlament oslavil 20. výročí největšího rozšíření EU

Sdílet tuto stránku:

Parlament oslavil výročí rozšíření EU o deset zemí dne 1. května 2004 © European Union, 2024 - EP

Ve středu dopoledne si poslanci, zástupci EU a členských států a mladí lidé narození před 20 lety připomněli vstup deseti zemí do EU v květnu 2004.

Předsedkyně EP Roberta Metsolová, předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová, bývalý předseda EP Pat Cox a bývalý předseda Komise Romano Prodi se zúčastnili slavnostního zasedání Parlamentu u příležitosti 20. výročí rozšíření EU v roce 2004.

Roberta Metsolová řekla: „O transformačním efektu rozšíření EU na životy generací Evropanů není pochyb. Je to patrné v každém z našich členských států. Od práv poskytovaných občanům až po příležitosti, které jsou nabízeny mladým i starším. Od jednotného trhu, který posiluje naše ekonomiky, až po naši politiku soudržnosti, která realizuje náš závazek k rovnosti Evropanů. Vstup do Evropské unie není jen o transpozici právních předpisů. Jde mnohem hlouběji a mnohem dál.“

K současným a bývalým vedoucím představitelům EU se připojil bývalý evropský komisař pro rozšíření Günter Verheugen a zástupci deseti zemí, které vstoupily do EU před 20 lety.

Během slavnostního ceremoniálu odpovídali hosté na otázky skupiny lidí z tehdy přistoupivších států narozených kolem 1. května 2004.

Česko zastupoval Pavel Telička, vedoucí českého vyjednávacího týmu pro přístupové rozhovory do EU. Na dotaz, čeho chtěli Češi dosáhnout členstvím v Evropské unii, odpověděl: „Chtěli jsme, aby Česká republika byla jednou provždy ukotvena v prostoru, kam po dlouhou dobu patřila, se zeměmi, se kterými sdílíme historii, hodnoty, tradice i záměry. Chtěli jsme, aby Česká republika byla schopna a připravena participovat na dalším rozvoji Evropy.“

Slavnostní ceremoniál zakončila Beethovenova Óda na radost v podání acapella sboru Voix de Stras'.

Podívejte se na videozáznam ceremoniálu.

Souvislosti

Dne 1. května 2004 vstoupily do Evropské unie Česká republika, Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko. Jednalo se o největší rozšíření v historii EU.