Len je univerzální materiál pro šití oblečení i doplňků

Přidat na Seznam.cz

Len je skvělý materiál, který si zamilujete pro jeho benefity. Je trvanlivý, vypadá skvěle a ušít z něj můžete téměř cokoli.

Univerzální využití

Len patří mezi přírodní kvalitní látky, které si zamilujete. Je skvělý pro šití různého oblečení, ať už pro volný čas či formálnější příležitosti. Jeho velkou výhodou je, že v zimě dokáže zahřát, zatímco v létě vás ochladí. Hodí se pro výrobu letních sukní šatů, ale ušít z něj můžete i košili nebo třeba sako. Využití najde i v domácnosti – ušít z něj totiž můžete třeba ubrus, závěs, přehoz na postel nebo praktický sáček na pečivo, aby vydrželo déle čerstvé. Nabízí se opravdu spousta skvělých možností.

Tipy pro šití

Pokud vás tento materiál zaujal, budete potřebovat len metráž. Na výběr máte z různých gramáží a samozřejmě i vzorů. Najdete tak to pravé, ať už hledáte jednobarevnou látku nebo něco pořádně veselého. Len není zrovna ideální volbou pro začínající švadlenky, neodpouští totiž chyby. Při šití je třeba dávat pozor, postup by měl být opravdu precizní. Může to být trochu výzva, ovšem jakmile se do toho pustíte, výsledek si rozhodně zamilujete.

Na co si dát pozor

Nabízí se pár tipů, na co byste si měli dát pozor, pokud zvolíte len. Je velmi důležité látku před šitím vyprat. Má totiž tendenci se poměrně výrazně srážet. To by bylo nemilé překvapení po vyprání hotového výrobku. Abyste předešli krabatění, volte raději kratší stehy. Vyzkoušet si to můžete na menším kousku látky. Opatrní buďte také při žehlení. Pokud budete žehlit příliš dlouho, látka se začne lesknout. Pro narovnání ohybů je proto lepší jen na pár sekund přiložit žehličku a nepřehánět to.

Šití ze lnu může být pro začátečníky trochu oříšek. Nicméně s trochou trpělivosti to zvládnete. Odměnou vám budou odolné a krásné kousky, které vám budou dělat radost roky.