Denník N

Vývoj bojov (790. deň): Čo dokážu verzie ATACMS s dlhým doletom a koľko munície sa dá nakúpiť zo slovenskej zbierky pre Ukrajinu

ATACMS M39A1. Foto - Lockheed Martin
ATACMS M39A1. Foto – Lockheed Martin

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Očakáva sa príchod rakiet, o ktoré Ukrajina prosí už dva roky. Najčastejšie sa spomínajú v súvislosti s Kerčským mostom.
  • Na koľko munície stačí slovenská zbierka.
  • Nebezpečná kríza pri Očeretynom trvá, príbuzní hľadajú nezvestných vojakov.
  • Mapa dňa – Očeretyne
  • Videá dňa – HIMARS vs S-300 – vyhral HIMARS; Šojguovho námestníka obvinili z korupcie; horela ďalšia rafinéria; čo sa stane, ak exploduje granát v hlavni.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za utorok 23. apríla. Situácia na niektorých miestach už môže byť medzičasom iná.

Očakáva sa príchod rakiet, o ktoré Ukrajina prosí už dva roky. Najčastejšie sa spomínajú v súvislosti s Kerčským mostom. 60-miliardový balík americkej pomoci pre Ukrajinu definitívne schválil aj senát. V stredu ho podpíše aj prezident Biden. Všeobecne sa predpokladá, že veľká časť pomoci je už v Európe a na bojisko dorazí už tento týždeň. Zároveň sa hovorí o dodaní rakiet ATAMCS s doletom 300 kilometrov. Doteraz dodané kusy mali dolet len 160 kilometrov. Propagandistka Oľga Skabajevová v ruskej televízii opisovala, aký veľký rozdiel to je.

Verzia s kratším doletom len nedávno zničila batériu S-400 na letisku Džankoj na Kryme. Opakovane sa preukázalo, že ruská protivzdušná obrana je takýmito útokmi veľmi zraniteľná (aj v dnešných videách dňa je jeden čerstvý príklad). Navyše tentoraz sa nehovorí o obmedzení v podobe zákazu útokov na ruské územie. V ruskej televízii vymenúvali Belgorod, Kursk, Briansk, Voronež, Oriol…

O prípadných obmedzeniach z americkej strany nie je nič známe, ale aj keby Ukrajinci mohli nové ATACMS používať len na okupovanom území, pre Rusov sa začínajú nové a veľké problémy. Existujú tri základné verzie ATACMS s doletom 300 kilometrov, pričom každá dokáže niečo iné.

Prvou je M39A1. Minulý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie