Írán je týdny od toho, aby měl dostatek uranu na výrobu jaderné bomby, varuje šéf MAAE

Přidat na Seznam.cz

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi varoval, že Írán je jen „několik týdnů“ od toho, aby měl dostatek obohaceného uranu k výrobě jaderné bomby.

Připustil, že to neznamená, že Írán má nebo by měl jadernou zbraň v tomto časovém úseku. Grossi uvedl, že obohacování uranu na úrovni blízké úrovni pro výrobu zbraní je důvodem k obavám.

Šéf jaderné agentury připustil, že MAAE nemá do Íránu takový přístup, jaký by podle něj potřebovala, což přispělo k dalším spekulacím ohledně jaderného programu Teheránu. MAAE zůstala řada nevyřešených zjištění, včetně stop obohaceného uranu na nečekaných místech, což vyvolává další otázky ohledně íránských jaderných plánů, píše deník Times of Israel.

„Svým íránským protějškům jsem opakovaně říkal, že tato aktivita vyvolává obavy, a to ještě umocněné skutečností, že se nám nedostává potřebného stupně přístupu a viditelnosti, který by podle mého názoru měl být nutný,“ řekl Grossi.

Odsoudil také eskalaci napětí mezi Izraelem a Íránem, když připustil, že útok na jaderná zařízení je absolutně nepřípustný. Vystoupení Grossiho přichází v době, kdy Mezinárodní agentura pro atomovou energii v únoru odhalila, že Írán zvýšil své celkové zásoby uranu, jak vyplývá ze zprávy tohoto úřadu, uvádí deník Mirror.

Podle definice MAAE je přibližně 42 kilogram uranu obohaceného na 60 % množství, při kterém je teoreticky možné vytvořit jednu atomovou zbraň. Čistota 60 % je jen malý technický krůček od úrovně 90 %, která je vhodná pro výrobu zbraní. Eric Brewer, zástupce viceprezidenta organizace Nuclear Threat Initiatives, uvedl, že Írán by mohl potenciálně vyrobit několik jaderných bomb. „Írán má dostatek materiálu o čistotě 60 % na zhruba tři jaderné zbraně, pokud by byl dále obohacen na 90 %. Když k tomu připočteme íránské zásoby 20 procent obohaceného uranu a 5 procent, má dostatek materiálu na několik dalších bomb,“ řekl Brewer.

Zdroj: Times of Israel, Mirror