Hlavní obsah

Policie bude moct lidem preventivně zabavit zbraně ještě letos, schválila vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda schválila novelu stávajícího zbraňového zákona. Zavádí povinnost prodejců hlásit podezřelé nákupy a policii umožňuje preventivně zabavovat zbraně. Pokud ji poslanci schválí ve zrychleném řízení, mohla by platit ještě letos od 1. července. Jde o reakci na loňskou prosincovou střelbu na pražské filozofické fakultě, kde střelec zabil 14 lidí.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Středeční schůze vlády

Článek

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zmínil, že na novele pracovala komise, kde byli odborníci na zbraňovou legislativu, psychologové a psychiatři a zástupci koaličních i opozičních stran. Zavádí možnost preventivního zabavení zbraně policií na základě oznámení orgánů veřejné moci.

„Bude to moci být i děkan, rektor nebo ředitel školy, kteří by upozornili policii na jednání, které budí nervozitu,“ uvedl ministr Rakušan. „Nikdo se nemusí bát policejní zlovůle, je to soudně přezkoumatelný úkon,“ dodal ministr.

Novela rovněž zavádí povinnost prodejců zbraní hlásit podezřelé nákupy nebo chování zákazníka. „Může se objevit zákazník, který nejeví znaky psychického zdraví na první pohled nebo se pokouší koupit zbraně, aniž by měl zbrojní oprávnění,“ vysvětlil ministr. Dnes prodejci podezřelé nákupy hlásit mohou, nově by to byla povinnost.

Mladý muž ve škole na Tachovsku vyhrožoval dvěma lidem nožem, zadržela ho policie

Krimi

Obě novinky zavádí i zcela nový zákon o zbraních, jenž začne platit od roku 2026. Díky novele by tato opatření začala platit dříve - pokud poslanci novelu schválí ve zrychleném řízení, mohla by začít platit již od 1. července letošního roku.

Práce na zbraňové legislativě tím podle všeho nekončí. V mezidobí má pracovat další skupina, která bude podle ministra diskutovat další aspekty ohledně používání střelných zbraní či zdravotní způsobilosti uživatelů, v minulosti se hovořilo například o možnosti zavedení povinných psychotestů pro žadatele o zbrojní průkaz.

Policie jde po podezřelých nákupech zbraní a munice

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám