Dnes je sobota 4. května 2024., Svátek má Květoslav
Počasí dnes 23°C Skoro zataženo

Exšéf bulvárního listu u soudu popsal tajnou spolupráci s Trumpovou kampaní

Exšéf bulvárního listu u soudu popsal tajnou spolupráci s Trumpovou kampaní
Donald Trump vyhrál v Iowě nominaci republikánů na příštího prezidenta USA | zdroj: Profimedia

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer dnes u newyorského soudu popsal porotě, jak před prezidentskými volbami roku 2016 pomáhal úspěšné kampani Donalda Trumpa, mimo jiné potlačováním tvrzení o jeho nevěře. Tato "vysoce důvěrná" spolupráce podle něj vzešla ze schůzky s Trumpem v srpnu 2015. Deník The New York Times (NYT) hodnotil svědectví jako problematické pro bývalou hlavu státu.

David Pecker je prvním svědkem předvolaným v procesu kolem údajného Trumpova falšování podnikatelských záznamů. Obžaloba jej prezentuje jako jednoho z aktérů zločinného spolčení, které podle ní Trump tímto falšováním maskoval. Obvinění pramení z platby pornoherečce Stephanie Cliffordové, která před volbami v roce 2016 dostala 130.000 dolarů (přes tři miliony Kč), aby mlčela o svém románku s Trumpem, který tehdejší kandidát popírá.

Pecker u soudu vypověděl, že o takovém scénáři se více než rok před volbami mluvilo na schůzce s Trumpem a jeho tehdejším právníkem Michaelem Cohenem. "Zeptali se mě, co můžu udělat a co mohou moje časopisy udělat, abychom pomohli kampani," citoval z výpovědi web Politico.

Pecker uvedl, že svému dlouholetému známému Trumpovi slíbil, že bude vydávat pozitivní texty o něm a negativní materiály o jeho soupeřích. "A pak jsem řekl... budu vašima očima a ušima," pokračoval. Jeho slova odkazovala na snahu "zachytit a pohřbít" jakékoli negativní výpovědi související s Trumpem, které se mohly v kampani objevit. Pecker pak popsal, jak zaplatil někdejšímu vrátnému z mrakodrapu Trump Tower, aby nešířil nepravdivý příběh o Trumpově nemanželském dítěti.

Jeden z reportérů NYT označil výpověď za "hodně, hodně špatnou" pro bývalou hlavu státu, která jakékoli provinění odmítá. Pecker v odpovědích na otázky, které kladl prokurátor Joshua Steinglass, opakovaně naznačoval, že vše probíhalo pod Trumpovým dohledem, jakkoli o těchto věcech komunikoval jen s Cohenem.

Obžaloba se snaží ukázat, že exprezident před volbami roku 2016 zosnoval spiknutí s cílem nekalým způsobem ovlivnit veřejné mínění. Za součást tohoto úsilí označuje vyplacení 130.000 dolarů (kolem tří milionů Kč), které Cliffordová dostala od Cohena. Trump později podle prokurátorů zfalšoval 34 finančních dokumentů, když právníkovi po svém zvolení peníze vracel. Tyto skutky mohou být klasifikovány jako zločiny jen tehdy, pokud sloužily k zamaskování či spáchání jiného zločinu.

Obvinění proti Trumpovi se budou u soudu na Manhattanu pravděpodobně projednávat ještě několik týdnů. Jde o první trestní proces s bývalou hlavou státu v dějinách Spojených států. Trump čelí ještě dalším třem obžalobám, žádná z nich ale kvůli nejrůznějším průtahům pravděpodobně nedospěje k verdiktu před listopadovými prezidentskými volbami, v nichž se chce Trump ucházet o znovuzvolení jako kandidát Republikánské strany.

Newyorský proces jeho kampaň narušuje, neboť každý den hlavního líčení musí být Trump u soudu přítomen. Pokračování svědeckých výpovědí je na programu ve čtvrtek.

Zdroje: