Hlavní obsah

Imám z Karlovarska přes 10 let surově bil manželku i děti, jde za mříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezentuje se jako muslimský duchovní a učitel koránu. Svou vírou a s ní spojenými zvyklostmi ve své rodné zemi se snažil Jordánec Sadám H. obhájit hrubé chování ke své české manželce a nemilosrdné trestání jejich společných dětí.

Imám Sadám H. u Krajského soudu v PlzniVideo: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

Krajský soud v Plzni ale neměl pro jeho chování pochopení a za dlouhodobé týrání rodinných příslušníků poslal 50letého imáma žijícího trvale na Karlovarsku na čtyři a půl roku do vězení.

O rok mu tak zpřísnil původní trest, který mu loni v prosinci uložil karlovarský okresní soud. Rozsudek je pravomocný.

„Poškozené přikazoval, co smí a nesmí dělat. Urážel ji nadávkami, že je špína, odpad či kráva. Ženu také bil tyčí přes ruce a nohy, svazoval nebo tahal za vlasy. Dále jí zakazoval, aby mu mluvila do výchovy jejich dětí. Musela strpět i to, že si obžalovaný přivedl do jejich společného bydliště další manželku, která tam s nimi pobývala,“ stojí v obžalobě.

Soud udělil bývalému pražskému imámovi 14,5 roku za terorismus

Krimi

Podle spisu dále drezíroval a krutě trestal čtyři nezletilé děti. Za drobné prohřešky, jako například neznalost koránu, je mlátil vařečkou nebo svazoval do kozelce a dloubal je přitom do žeber, i když ho prosily a plakaly, aby to nedělal.

„Zavedl povel ‚ištyma‘, což znamenalo nástup. Po tomto povelu k němu musely všechny děti přiběhnout a seřadit se podle velikosti. Opozdilci dostali pár ran vařečkou,“ popisuje dále obžaloba s tím, že vše vyvrcholilo v srpnu 2022.

„Syna a dceru bil tři dny po sobě do všech částí těla, přičemž je nutil za trest stát na jedné noze u zdi s rukama nad hlavou,“ upozornil státní zástupce.

Pokud žil v České republice, bylo jeho povinností dodržovat zákony této země. A jakákoliv jejich neznalost ho neomlouvá
předsedkyně senátu Simona Kuboušková

Podle závěru soudu jde o naprosto neakceptovatelné chování, které z pohledu všech možných kultur postrádá základní zásady slušnosti a morálky.

„Obžalovaného nelze v žádném případě omlouvat tím, že vyrostl v jiném prostředí. Pokud žil v České republice, bylo jeho povinností dodržovat zákony této země. A jakákoliv jejich neznalost ho neomlouvá,“ uvedla předsedkyně senátu krajského soudu Simona Kuboušková s tím, že okresním soudem uložený trest je nepřiměřeně mírný.

„Obžalovaný se dopustil týrání vůči pěti osobám, a to po dlouhou dobu. V případě manželky to trvalo více než 10 let a v případě dětí přes šest let,“ dodala soudkyně.

Zároveň zdůraznila, že muži chybí jakákoliv sebereflexe. „Pokud projevil lítost, tak jen sám nad sebou,“ uzavřela Kuboušková.

Na strádání si manželka zvykla

Sama poškozená uvedla, že si Sadáma H. vzala v roce 2012 krátce poté, co přijala islám jako náboženství. Mají spolu celkem pět dětí. Připustila, že na ni byl muž přísný a vše jí dával za vinu.

„Trápila jsem se tím, ale spoléhala na to, že manžel ví, co je podle víry správné. Dokonce jsem zpočátku souhlasila, aby si přivedl druhou ženu s tím, že mi bude pomáhat s chodem domácnosti. Zjistila jsem ale, že šlo jen o uspokojení jeho sexuálních potřeb,“ vypověděla 54letá žena.

Otec v rodině vytvářel atmosféru strachu a nejistoty, děti nevěděly, kdy a za co budou trestány. Báli se jeden o druhého
soudní znalci

Už karlovarský okresní soud v čele s předsedou senátu Petrem Voštou konstatoval, že obžalovaný byl jednoznačně stále v pozici agresora, zatímco jeho žena v roli oběti.

„Zneužíval svého postavení imáma a znalce víry, přičemž manželku manipuloval do podřízeného postavení, v němž měla pocit, že nic nezvládne a že je na něm závislá,“ stojí v odůvodnění původního rozsudku.

Znalci uvedli, že poškozená musela během soužití s obžalovaným bezesporu pociťovat těžké příkoří, ale nebyla schopná nějakého zásadního odporu.

„Své strádání tak bagatelizovala a na nepohodu si natolik zvykla, že by pravděpodobně ve vztahu i nadále zůstala, pokud by jednání obžalovaného vůči dětem nepřekročilo únosnou mez a pokud by si nezačala dávat za vinu, že není schopná své děti uchránit,“ doplnili znalci.

K týraným dětem oborníci řekli, že si neměly u koho postěžovat nebo najít útočiště a byly odkázané na to, jak s nimi bude otec nakládat.

„Ten v rodině vytvářel atmosféru strachu a nejistoty, kdy děti nevěděly, kdy a za co budou trestány. Báli se jeden o druhého,“ uzavřeli znalci.

Rodiče v Trnavě bili děti řetězem. Před hladovějícími potomky provokativně jedli

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám