Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Musk se řítí do soudního sporu s Austrálií. Odmítl smazat záběry terorismu, hájí se svobodou slova

Elon Musk a jeho firma X se řítí do dalšího velkého soudního sporu. Foto: Patrick Pleul, Reuters
Elon Musk a jeho firma X se řítí do dalšího velkého soudního sporu. Foto: Patrick Pleul, Reuters

Po nedávné roztržce miliardáře Elona Muska s brazilskou vládou se podnikatel a vlastník sociální sítě X pustil do dalšího sváru – tentokrát s vládou Austrálie. Ta nařídila odstranění záběrů teroristického útoku ze sociálních sítí. X, jejíž majitel se profiluje jako bojovník za svobodu slova, to splnila v Austrálii, ale na rozdíl od jiných sítí se verdiktu odmítla podřídit na globální úrovni. Musk australskou vládu nařkl z cenzury.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Poslední týdny byly pro Austrálii bolestné. Krátce po sobě zažila dva teroristické útoky, při prvním zemřelo v nákupním centru šest lidí, při druhém bylo několik lidí zraněno. A právě záběry z druhého zmíněného se hojně šíří po internetu. Byl totiž živě přenášen.

Už 16. dubna proto speciální australský úřad pro bezpečnost na internetu nařídil společnosti Meta – pod kterou spadá Facebook, Instagram i WhatsApp – a sociální síti X Elona Muska tento násilný explicitní materiál smazat a dal jim na to 24 hodin. První firma se zachovala ke spokojenosti Canberry a zareagovala záhy, druhá nikoliv. Podle Muskovy sítě totiž zmíněný násilný obsah „neporušuje pravidla (sítě) X o násilném vyjadřování“.

Co říkají pravidla sítě X o násilném vyjadřování?

Uživatelé je poruší, pokud:

  • vyhrožují násilím;
  • vyjadřují touhu po násilí;
  • podněcují k násilí;
  • oslavují násilí.

V případech zobrazování násilí společnost X detailně popisuje, jakým způsobem obsah příspěvků před zraky uživatelů, kteří ho vidět nechtějí, skrývá za upozornění o násilí zobrazujícím obsahu.

Uživatelé mají povinnost označit citlivý obsah jako citlivý. Sociální síť ho následně skryje za zmíněné upozornění.

Za porušení tohoto pravidla se považuje:

  • cílené sdílení nevyžádaných obrázků nebo videí, které obsahují explicitní obsah, nahotu pro dospělé a sexuální chování,
  • zahrnování nahoty pro dospělé nebo sexuálního chování do živého videa, profilového obrázku nebo záhlaví, bannerů nebo titulní fotografie komunity.

Zdroj: X, druhý odkaz zde

Musk australskou vládu nařkl z cenzury. Nechal se také slyšet, že aktuální rozhodnutí, které síti X znepřístupnění škodlivého materiálu ukládá, by vedlo k tomu, že by jednotlivé země mohly mít moc nad „celým internetem“.

„Myslí si premiér (Austrálie Albanese), že by měl mít pravomoci po celé Zemi?“ zeptal se rétoricky Musk na své síti pod jedním z příspěvků ke kauze.

I když společnosti hrozí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Oceánie

Sociální sítě

Technologie

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější