Hlavní obsah

Palestinský režisér Elia Suleiman získá v Sarajevu filmovou cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třicátý ročník filmového festivalu v Sarajevu vzdá hold palestinskému režisérovi Eliovi Suleimanovi za jeho „mimořádný přínos filmovému umění“. V programu Pocta navíc uvede retrospektivu jeho děl. Akce se v Bosně a Hercegovině uskuteční od 16. do 23. srpna.

Foto: Profimedia.cz

Elia Suleiman - 10. prosince 2022 získal v Reykjavíku Evropskou filmovou cenu za přínos světové kinematografii.

Článek

Suleiman se do Sarajeva vrací po letech. V roce 2016 byl předseda filmové poroty, hostem festivalu byl i v roce 2013. V roce 2019 tam mimo jiné uváděli jeho film To musí být nebe, který získal ve stejném roce v Cannes Cenu Fipresci. Vypráví příběh Palestince, který utíká z domova, z Palestiny, aby našel nový.

„A zatímco dělá vše, aby se začlenil do nové společnosti, každý mu neustále připomíná, odkud pochází. Jak se toulá, táže a hledá sám sebe,“ stojí v anotaci snímku, který je přes těžké téma komedií.

Právě hledání domova je podle Jovana Marjanoviće, ředitele festivalu, velkým tématem nejen Suleimanovy tvorby. „Jeho univerzální filmový jazyk promlouvá k základním lidským hodnotám a emocím: strachu a naději, domovu a vlasti,“ podotkl ředitel.

Elia Suleiman

  • Narodil se v roce 1960 v Nazaretu, v řecko-ortodoxní rodině.
  • V letech 1981–1993 žil v New Yorku, kde natočil své první krátké filmy: Začátek konce argumentu a Homage by Assassination. Oba posbíraly řadu ocenění z celého světa.
  • V roce 1994 se usadil v Jeruzalémě a založil Katedru filmu a médií na Univerzitě Bir Zeit, kde vyšly jeho eseje v angličtině, arabštině a francouzštině.
  • Jeho celovečerní debut Kronika zmizení si v roce 1996 odnesl cenu za nejlepší debut z Filmového festivalu v Benátkách. V roce 2002 získal jeho film Boží zásah cenu poroty v Cannes a cenu za nejlepší zahraniční film na Evropských cenách v Římě.
  • Je jednou z vůdčích osobností arabské kinematografie. Jeho filmy patří k nejpozoruhodnějším snímkům z dílny palestinských autorů.

Karlovarský festival ocení Ivana Trojana, filmovou retrospektivou oslaví díla Franze Kafky

MFF KV

Cannes 2024 uvítá Gerwigovou, Lucase, Costnera a Coppolu

Film

Reklama

Související témata:
Elia Suleiman

Výběr článků

Načítám