Dnes je sobota 4. května 2024., Svátek má Květoslav
Počasí dnes 22°C Dešťové přeháňky

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Joe Biden | zdroj: Profimedia

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun). Píší to zahraniční agentury. Zákon ještě musí podepsat americký prezident Joe Biden, který oznámil, že tak učiní během dnešního dne. Americkému Senátu za schválení významné pomoci poděkoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Výsledek hlasování přivítal Izrael, Čína kritizuje pomoc Tchaj-wanu.

Součástí balíku jsou čtyři zákony, jež se týkají pomoci Ukrajině, Izraeli, americkým spojencům v Asii a také nové regulace sociální sítě Tiktok. Podle agentury Reuters balík uvolní pomoc Ukrajině v celkové hodnotě 61 miliard dolarů. Část pomoci, zhruba devět až deset miliard dolarů, dostane Ukrajina v podobě půjček. Zhruba 23 miliard dolarů je pak vyčleněno na nákup zbraní a munice do zásob americké armády, ze kterých Washington posílá pomoc Ukrajině.

Dalších 26 miliard dolarů zákon vyčleňuje na vojenskou pomoc Izraeli a na humanitární činnosti v krizových oblastech včetně pomoci Palestincům v Pásmu Gazy. Zákon však podle agentury Reuters zakazuje poskytování financí úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA. Zhruba osm miliard dolarů má pak jít na "omezení vlivu komunistické Číny" v Asii a na pomoc americkým spojencům v oblasti. Balík počítá s dvěma miliardami dolarů vojenské pomoci pro Tchaj-wan.

Součástí balíku je také zákon, kterým chtějí američtí zákonodárci donutit čínskou firmu ByteDance k odprodeji sociální sítě Tiktok. Čas na to bude mít až 12 měsíců. Pokud tak neučiní, zákon počítá se zákazem činnosti na americkém území. Podle agentury AFP je však pravděpodobné, že firma napadne novou legislativu u soudu. Opatření američtí zákonodárci zdůvodňují obavami ze zneužití údajů amerických uživatelů sociální platformy ze strany Pekingu.

Na schválení nové vojenské pomoci Ukrajině, která čelí ruské invazi, se čekalo od konce loňského roku. Klíčové bylo sobotní hlasování ve Sněmovně reprezentantů, kde byl balík mnoho měsíců zablokován. V Senátu se očekávalo jeho relativně hladké schválení. Pro hlasovalo 79 senátorů, proti bylo 18 členů horní komory. Schválení balíku uvítali šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer i předseda republikánských senátorů Mitch McConnell.

Výsledek hlasování přivítal americký prezident Joe Biden, který v prohlášení uvedl, že zákon podepíše v průběhu dnešního dne washingtonského času. "Podepíšu zákon a obrátím se na americký národ, jakmile ho zítra (dnes či v noci na čtvrtek SELČ) dostanu na stůl, abychom mohli začít posílat zbraně a vybavení Ukrajině tento týden," uvedl Biden. Balík podle něj pomůže přátelům Spojených států "bránit se proti teroristům, jako je (palestinské hnutí) Hamás, či tyranům, jako je (ruský prezident Vladimir) Putin".

Američtí představitelé tento týden tvrdili, že část vojenské pomoci, například dělostřelecké granáty, rakety pro protivzdušné systémy či jiná munice a zbraně, jsou ve skladech v Evropě. Díky tomu by se na Ukrajinu mohly dostat během několika dnů či maximálně týdnů.

"Jsem vděčný americkému Senátu za to, že dnes schválil životně důležitou pomoc Ukrajině," uvedl krátce po hlasování na sociální síti X ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AFP je schválení balíku úlevou pro ukrajinskou armádu, která čelí ruským útokům.

Za schválení vojenské pomoci pro svou zemi poděkoval dnes ráno izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac. Podle něj schválení pomoci v obou komorách amerického parlamentu dokazuje sílu spojenectví mezi USA a Izraelem a "vysílá silný signál všem naším nepřátelům".

Schválení balíku naopak kritizuje Čína, kam má dnes přicestovat na návštěvu americký ministr zahraničí Antony Blinken. Čínský vládní úřad pro vztahy s Tchaj-wanem vyzval Washington, aby přestal vyzbrojovat ostrovní stát a začal naplňovat svůj závazek, že nebude napomáhat vyhlášení nezávislosti ze strany Tchaj-wanu, píše agentura Reuters.

Zdroje: