Hlavní obsah

Na vypočítavé dárce krevní plazmy by mohl dohlédnout nový registr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z darování krevní plazmy si lidé nemohou dělat významný zdroj příjmu, byť jde o záslužnou věc. Někteří nedodržují státem nastavené intervaly, a ohrožují tak sebe i pacienty, ke kterým krev nebo krevní plazma zamíří. Nový Národní registr dárců krve bude počty odběrů sledovat. Jeho zřízení podpořil sněmovní zdravotní výbor.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Množí se případy, kdy jedna osoba absolvuje i několik odběrů na různých místech v Česku v krátkém čase. Tato situace je nepřijatelná jednak z hlediska ochrany jejich zdraví, ale také z hlediska kvality získaného materiálu,“ uvedla skupina poslanců v čele s Tomem Philippem (KDU-ČSL) u pozměňovacího návrhu k novele zákona o zdravotních službách, který zřízení registru navrhuje.

Databáze by podle návrhu nevznikla na zelené louce, ale rozšíří již fungující Národní registr osob trvale vyloučených z dárcovství krve.

Dlouhodobě problematické jsou odběry krevní plazmy – v soukromých centrech mohou lidé dostat několik stovek korun za jeden odběr.

Mezi odběrem plazmy a standardním odběrem plné krve musí uplynout aspoň čtyři týdny. Upravuje to vyhláška o lidské krvi. Mezi dvěma přístrojovými odběry plazmy stačí ale pouze čtrnáct dnů. Dárce je tak omezen jen tím, že za rok nesmí poskytnout víc než pětadvacet litrů své krevní plazmy.

Pro představu – zájemci s hmotností 70 kilogramů odeberou v centru při jedné návštěvě zhruba 800 mililitrů plazmy.

Z krevní plazmy se vyrábí životně důležité léky, její dárci mohou získat finanční náhradu

Neklepat

Problém je navíc v tom, že se plazma ve velkém vyváží do zahraničí pro výrobu vzácných léků. Potřebuje je kolem tří set tisíc pacientů. Česko je jedním ze čtyř největších producentů krevní plazmy v Evropské unii, ale jen čtvrtina vyprodukované plazmy v tuzemsku zůstane.

Anketa

Darujete krev?
Ano, pravidelně
34,5 %
Příležitostně
6,8 %
Dal/a jsem jednou
7,3 %
Ne
51,4 %
Celkem hlasovalo 15141 čtenářů.

U odběrů plné krve takový problém není. Nemocnice naopak často bojují s nedostatkem pravidelných dárců. Za darování krve nelze nabízet finanční odměnu, lidé mají nárok na den placeného volna nebo příspěvek od pojišťovny.

Mezi dvěma odběry plné krve musí být odstup minimálně dva měsíce. Za rok nesmí muži darovat krev víc než pětkrát, ženy maximálně čtyřikrát.

Stát získá přehled

Pravidlo někteří obcházejí tím, že jdou do jiné transfuzní stanice, která neví, že odběr nedávno podstoupili. Nikdo to dosud centrálně nesledoval a nebylo za to možné trestat, což chtějí poslanci napravit. Hrozila by nově pokuta dvě stě tisíc korun.

Transfuzní stanice by měly také povinnost každého dárce předem prověřit a udělat u něj kontrolní odběry. Pokud by interval nedodržel, nevezmou ho.

A pokud splní podmínky, odběr musí zdravotníci zadat do nového registru. Záznam by byl k dohledání jen půl roku, nikoliv trvale.

Záměr podpořili poslanci napříč stranami, podpořilo ho dvacet členů zdravotnického výboru, proti byl jen jeden. Změnu ještě musí posvětit poslanci na plénu.

Rekordmanka darovala krevní plazmu už 114krát

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám