Z bývalého Dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s expozicí o životě horníků a jejich rodin

Foto: Moravskoslezský krajský úřad

KARVINÁ – Už je to jisté. Bývalý důl Gabriela čeká rekonstrukce. Stane se z nej návštěvnické centrum s bohatým programem a místo, kde se návštěvníci seznámí s těžkým životem horníků a jejich rodin. Na přípravě expozice o jejich osudech se bude podílet i samotná spisovatelka Karin Lednická, autorka románu Šikmý kostel, který se zde odehrává. V areálu nebudou chybět odpočinkové prostory s malým bistrem, vzniknou zde pěšiny, cyklotrasy nebo odpočinkové plochy. Velkým lákadlem bude ferratová stezka na vrchol jedné z těžních věží. Samotná stavba by měla začít na přelomu let 2025 a 2026. I když první návštěvníky POHO Park Gabriela přivítá ve druhé polovině roku 2027.

Zmizely domy, rodiny i hospoda

Moravskoslezský kraj se chystá v bývalém dole vybudovat centrum pohornické krajiny, které bude výchozím bodem i křižovatkou stezek pohornickou krajinou. „Důl Gabriela je jen malý kousek od šikmého kostela, který v posledních letech na toto místo a jeho historii výrazně upozorňuje,“ uvedl první náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro průmysl, energetiku a chytrý region Jakub Unucka.

Kromě expozice o životě horníků a těžbě uhlí najdou lidé ve zrekonstruované kulturní památce, která posledních 20 let pouze chátrala, reprezentační prostory po konání konferencí, workshopů, festivalů a dalších nejrůznějších akcí. „ Těžba černého uhlí místo obrovsky proměnila. Kdo viděl fotky Staré Karvinné nebo četl románovou kroniku Šikmý kostel, ví, že kvůli průmyslu odsud zmizely celé ulice s domy a zahradami, škola, obchody, hospoda. Těžba sem přinesla opravdovou dřinu a s ní i životní tragédie havířů a celých jejich rodin ,“ řekl náměstek Unucka. Hornických muzeí je v republice několik, tato expozice ale bude jiná. Nebude jen ukazovat staré kahany, špachtle a kožené zástěry, bude „vyprávět“ lidské příběhy, připomínat historii místa a vyjadřovat respekt obětem i životu lidí, které těžba tolik ovlivnila. flexibilní expozice bude umístěna v podzemí strojovny, kde byly původně umístěné těžní stroje a související technologie provozu.

Provozovatel chce být koordinátorem a zapojit další aktéry

POHO Park Gabriela bude provozovat zapsaný spolek POHOPARK, jehož členy jsou Moravskoslezský kraj, krajská akciovka MSID, město Karviná a spolek Dokořán. „Chtěli bychom realizovat pestrý program, ať už v podobě stálých atrakcí, tak v podobě společenských událostí. Nechceme to ale dělat pouze sami. Podobně jako je projekt centrem a průsečíkem aktivit v pohornické krajině, tak ze spolku bychom chtěli udělat koordinátora a podporu aktivit již fungujících aktérů nebo pořadatelů v regionu,“ doplnil člen rady a projektový manažer Iniciativy Dokořán Michael Sikora.

Celkové náklady projektu jsou vyčísleny na 503 milionů korun. Ministerstvo životního prostředí kraji z Operačního programu Spravedlivá transformace přikleplo dotaci ve výši 428 milionů korun, z krajského rozpočtu na projekt půjde 75 milionů. Roční náklady spojené s provozem přijdou kraj na 12 milionů korun, přispívat by mělo i město Karviná.