Hlavní obsah

Podvodníci z česko-ukrajinského gangu používali čísla skutečných zaměstnanců ČNB nebo policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové, Oděsa

Loni, zhruba v polovině září, zavolal dvaatřicetiletému muži z Hradce Králové neznámý muž. Představil se jako zaměstnanec banky a sdělil mu, že mu byl pravděpodobně napaden účet. Záhy mu zavolal další neznámý, tentokrát údajný technik banky, který ho přesvědčil, aby zaslal peníze na rezervní účet banky. Během pár hodin se tak přesunulo téměř 800 tisíc, včetně dvousettisícové půjčky, na účty podvodníků.

Záběry ze zatýkání falešných bankéřů v Česku a na UkrajiněVideo: Policie ČR

 
Článek

Právě takový modus operandi využíval česko-ukrajinský gang, který v těchto dnech zadržela policie v Oděse na Ukrajině. Na svědomí má stovky podvodů se škodou několika desítek milionů korun.

Legenda, s níž klamali klienty českých bank, byla prostá. Vydávali se za pracovníky České národní banky.

„Tím získávali na důvěryhodnosti. Také používali aplikaci, díky níž to vypadalo, že volající je opravdu z banky či od policie. Ovšem kdyby lidé kvůli ověření zadali na telefonu zpětný hovor, nedovolali by se. Kdyby číslo vytočili, zvedli by to skuteční zaměstnanci banky či policie. Takové případy jsme skutečně zaznamenali,“ řekla Novinkám mluvčí policie Iva Kormošová s tím, že podvodníci také nenutili poškozené přímo vybírat peníze z účtu. Žádali převod na účet nebo povolení vzdálené správy účtu.

„Podvedeni byli lidé ve věku od dvacítky do sedmdesátky. A byly dny, kdy jsme zaznamenali i tři případy denně,“ poznamenala mluvčí. Falešným bankéřům často nahrála i skutečnost, že se trefili do chvíle, kdy byl volaný v určitém tlaku.

„Sami poškození říkali, že by to normálně neudělali. Ale telefonát je zastihl třeba v práci, když něco řešili, když spěchali nebo když byli v obchodě,“ vyjmenovala Kormošová. Poškozeným napovídali, že musí převést své úspory na takzvaný záchranný účet.

Falešní bankéři tentokrát v poutech. Policie zadržela v Česku a na Ukrajině desítky podezřelých

Krimi

„V některých případech přiměli poškozené k nainstalování programu pro vzdálenou správu, čímž získali neomezený přístup k jejich internetovému bankovnictví. Oklamané osoby tak přicházely nejen o své úspory, ale i o peníze z úvěrů, o které si jakoby samy zažádaly. Peníze z účtu poškozených osob byly většinou převáděny na účty zejména ukrajinských občanů žijících v Česku, kteří obratem peníze z bankomatů vybírali a předávali dalším osobám,“ řekla Iva Kormošová.

Foto: Policie ČR

Zajištěné zbraně a bankovní karty

Splácí půjčky, které si nevzali

Lidé tak dnes musí splácet půjčky, z nichž nikdy neviděli ani korunu.

„Leží na nich totiž vina, že svůj účet zpřístupnili dalším osobám. K podvodu by bez přičinění poškozeného nedošlo. Sami prozradili třeba PIN kód nebo bankovní klíč,“ vysvětlila mluvčí.

Česko-ukrajinský zátah na falešné call centrum je mimořádným úspěchem. Zatímco okradených důvěřivců i přes četná varování stále přibývá, úspěšnost odhalení podvodníků je nízká.

Vydělávali až 200 tisíc měsíčně

V Čechách i na Ukrajině bylo zadrženo třiadvacet Čechů a sedmnáct Ukrajinců, mimo jiné i šestice českých operátorů, kteří nyní čekají na vydání a obviněni budou až po příjezdu do vlasti. Zda o tom, že páchají trestnou činnost, věděli, se policejní mluvčí nechtěla vyjadřovat.

„Další operátoři byli zadrženi v Česku. Nevím, jestli byli třeba na dovolené nebo už s tím skončili. Ve vazbě skončila také náborářka pocházející z Náchodska, která sama začínala jako navolávačka,“ dodala Kormošová.

„Zadávala inzeráty na pracovní místa, komunikovala se zájemci, poté je proškolila a zajistila jejich odjezd na Ukrajinu. Operátoři si průměrně přišli na osmdesát až dvě stě tisíc korun měsíčně. Podle jejich šikovnosti,“ uvedla mluvčí a dodala.

„Policisté skupině zatím prokázali, že během roku od října 2022 spáchala více než 150 skutků se škodou téměř 30 milionů, z čehož přes 22 milionů je škoda dokonaná. Předpokládáme ale, že podvodů může být dalších několik set. Lze dohledat, z kterého call centra bylo voláno. Proto vyšetřování stále pokračuje.“

V současné době spis obsahuje již přes 20 tisíc listů a okolo 1 TB dat.

Ze stokorun tisíce. Falešný Havlíček slibuje nemožné, pak důvěřivce obere

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám