TOPlist

Diablo IV v novém světle: vyzkoušeli jsme, jak vypadá s aktivním ray tracingem od Nvidie

Hra Diablo IV s ray tracingem na notebooku Asus ROG Zephyrus G16
  • Diablo IV se na konci března dočkalo podporu ray tracingu od Nvidie
  • Po delším hraní už nebudete chtít dynamické světla za žádnou cenu vypnout

Patrně není mezi herními fanoušky nikdo, kdo by neznal sérii Diablo. Hry z žánru akčních RPG změnila natolik, že se jim dodnes familiárně přezdívá diablovky a ani se čtvrtým dílem série neztratila nic na své kvalitě, právě naopak. Že jde o fenomén, jsem si ověřil také v recenzi, kde jsem nešetřil chválou i přes to, že na druhý díl přísahám a ten třetí mi úplně nepřirostl k srdci. Čtvrtý díl má za sebou již téměř rok existence a při této příležitosti dostal od Nvidie předčasný narozeninový dárek v podobě podpory technologií RTX, jako je ray tracing.

Ray tracing v Diablu IV umocňuje herní zážitek

Než se ale podíváme na to, jaký vliv mají novinky na samotnou hru, nesmí nejprve chybět pár slov o hardwaru, na kterém jsem nové vychytávky testoval. Stejně jako v minulých případech jsem sáhl po herním notebooku Asus ROG Zephyrus G16 GU603ZI, který se chlubí dedikovanou grafikou Nvidia GeForce RTX 4070 s 8 GB GDDR6, 16″ IPS displejem s rozlišením 1920 × 1200 pixelů a obnovovací frekvencí 165 Hz, 14jádrovým procesorem Intel Core i7-12700H, 16 GB DDR4 RAM či 512GB SSD NVMe M.2. Ten splňuje veškeré nároky na to, abych mohl vyzkoušet nové funkce v rámci Diabla IV a pohodlně si jej zahrát.

Nová aktualizace z 28. března do hry přidává ray tracing, díky kterému mají být bitvy dynamičtější a velkolepější a kvalita obrazu ještě lepší. Navíc je tu podpora DLSS 2 Super Resolution, která umožňuje všem hráčům s GeForce RTX zrychlit snímkovou frekvenci, a podpora NVIDIA Reflex, která zajišťuje co nejrychlejší odezvu při hraní. Jak je to ale v praxi? Spusťte hru, přejděte do nabídky nastavení a povolte novou možnost ray tracing, čímž se aktivují 2 nové raytracingové efekty, které lze individuálně upravovat a přepínat.

Ray Traced Reflections umožňuje vodním plochám, kalužím krve a dalším vhodně se odrážejícím herním prvkům zrcadlit události probíhající na obrazovce. Nepřátelé, útoky, vizuální efekty a další prvky se přesně odrážejí v prostředí. Ray Traced Shadows vylepšují stávající stíny a umožňují současné vykreslování stínů ze všech zdrojů světla. Ve velkých kooperativních bitvách, kde vizuální efekty nepřetržitě osvětlují prostředí, jsou detaily stínů s ray tracingem poměrně dobře viditelné.

Každý stín sledovaný paprsky se může pochlubit přesným zpevněním a změkčením kontaktů, což umožňuje přirozené změkčení stínů s rostoucí vzdáleností od místa, kde se stín vytváří. Ve chvílích průzkumu vypadá horní svět, sklepy, kobky a opuštěné budovy ještě detailněji a stíny s paprskovým trasováním přirozeně vrhají stíny na objekty a kolem nich. Tolik k teorii toho, na co se během hraní můžete těšit, pakliže máte podporovaný hardware. V praxi jsem nicméně byl z novinek lehce rozpačitý.

Změny jsou hůře viditelné, ale poznáte je

Ne že bych ray tracing v Diablu IV neocenil, ovšem abyste nové efekty mohli zpozorovat, je potřeba zazoomovat až přímo k postavě, což během frenetických bitev bude dělat jen málo hráčů. Přeci jen v bitevní vřavě chcete mít co největší přehled, takže kameru budete mít přirozeně co nejdále od vaší postavy. Kvůli tomu řada drobných efektů velmi snadno zanikne – ostatně při pokusu o sledování odrazu vašeho kouzla trvajícího cca 2 sekundy ve vodní hladině z velké výšky si povedených dynamických odrazů patrně ani nevšimnete.

[bafg id=”331566″]

To ovšem neznamená, že by ray tracing byl v Diablu IV zcela k ničemu. Během delšího hraní jsem průběžně střídal režim se zapnutým a vypnutým ray tracingem, a i když jsem si to na první dobrou neuvědomil, jakmile jsem ray tracing vypnul, něco se mi na hře nezdálo. Zkrátka jakmile si na ray tracing v Diablu IV zvyknete, už jej nebudete chtít vypnout.

Skvost od Blizzardu je sám o sobě graficky poměrně působivý, a není proto divu, že nové vychytávky od Nvidie na něm nejsou až tak viditelné, jako by tomu bylo u jiných her. Přesto i malá změna umí udělat velkou parádu, což v případě ray tracingu u Diabla IV rozhodně platí.

[bafg id=”331567″]

Zmínit musím také vliv nového nastavení na snímkovou frekvenci. Tady ovšem musím být stručný – na testované sestavě se přidání ray tracingu nikterak negativně na snímkování neprojevilo a titul běžel v rozmezí 90–110 snímků za sekundu, takže na nějaké trhání či záseky jsem mohl zapomenout. Díky DLSS 3 a Reflexu jsem mohl mít ray tracing neustále zapnutý a nemusel jsem se obávat o negativní dopad na plynulost hry, což je u titulu, jako je Diablo IV, kde i drobná chyba může rozhodovat o životě a smrti, naprosto klíčové.



Pohled na hlavní hrdinku hry Aloy



Nepřehlédněte

Horizon: Forbidden West je s technologiemi od Nvidie zážitek bez kompromisů

Rozdíl mezi Diablem IV s ray tracingem a bez něj není nikterak zásadní, a pokud se na změny vyloženě nezaměříte, patrně je nepostřehnete. Při dlouhodobém hraní si ovšem na efekty odrazu světla velmi snadno zvyknete, a jakmile je znovu vypnete, už se vám hra nebude zdát až tak graficky vycizelovaná. Technologie od Nvidie totiž nemusejí jen přinášet „wow efekt“ na první dobrou, ale mohou pracovat i v hlubších vrstvách, které vás sice na zadek neposadí, ale zato nenápadně posunou váš hráčský zážitek o úroveň výše.

Autor článku Michael Chrobok
Michael Chrobok
Zástupce šéfredaktora, fotograf, hráč. Baví mě baseball, F1, urbanismus, filmy Wese Andersona, moderní umění a rozličné fantasy/sci-fi světy. Nepohrdnu dobrým jídlem, zajímavou knihou či výletem do neznáma.

Kapitoly článku