Hlavní obsah

Chorvatskou pláž kontaminoval vysoce toxický azbest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rybářská vesnička Vranjic nedaleko Splitu na své nejpopulárnější pláži Kosica skrývá toxické tajemství. Desítky let byla kontaminována azbestem z nedaleké továrny Salonit, která ho tam vypouštěla, dokud fungovala. Přesto se tam lidé stále chodí koupat. Nic je totiž nevaruje.

Foto: Građanska Inicijativa "Mjesto Koje Hoće Živjeti"

Pláž Kosica nedaleko vesnice Vranjic

Článek

„Z továrny vycházely tři kanály. Skrze ně se do moře dostaly tisíce tun modrého a bílého azbestu (chryzotilu a krokydolitu - pozn. red.),“ popsal pro stanici HRT Grgo Mandić, bývalý zaměstnanec firmy Salonit. „Všechno to šlo přímo do moře,“ zdůraznil.

Podle webu morski.hr samotný areál továrny už byl sanován, ale pláž na sanaci stále čeká. Úředníci města Solin, kam Vranjic spadá, to podle místních aktivistů z iniciativy „Místo, které chce žít“ neustále odkládají s odůvodněním, že „čekají na evropské peníze“.

Podle webu byla pláž prohlášena za „zdravotně rizikové místo“, ale přesto zůstává otevřená. Návštěvníci, především turisté, a mezi nimi malé děti, přitom vůbec netuší, jaké riziko představuje.

„Tragické je, že Solin vytrvale zve občany i turisty na azbestovou skládku, které říkají městská pláž,“ řekla podle portálu morski.hr aktivistka Marijana Grubičová. „Děti se tu čvachtají v mělké vodě a hrají si v písku. Občas vyhrabávají bláto, v tomto případě azbestové bláto,“ popsala Grubičová, která úředníky opakovaně vyzývá, aby kolem pláže nechali osadit výstražné tabulky, oplotili ji a „konečně začali se sanací“.

Ani plot, ani varovné tabulky

Město Solin podle webu slibuje nápravu už několik let. Aktivisté si už čtyři roky marně dopisují s radnicí. Úřady ale podle Grubičové řešení problému stále oddalují. „Na žádost o oplocení kontaminovaného prostoru nám odpověděli, že pláž nelze oplotit, protože kvalita moře je dobrá,“ uvedla. „Vzápětí nám napsali, že pláž oplotí, až začne sanace,“ dodala.

Negativní vliv azbestu na lidské zdraví je znám už dlouhou dobu. Poprvé v historii byl kvůli poškození zdraví tímto materiálem právní nárok na kompenzaci uznán v roce 1926 v USA. Výroba a používání azbestu jsou v současnosti ve většině zemí silně regulovány, či dokonce zakázány.

Do lidského organismu se azbest dostává vdechnutím. Jeho mikrovlákna mohou proniknout dýchacími cestami až do plic, kde dochází k častým zánětům a zjizvení tkáně. Snižuje se tak kapacita plic a dochází k poruše přenosu kyslíku, chronické bronchitidě a dalším zdravotním komplikacím. Azbest je prokazatelně karcinogenní látka.

Nebezpečný azbest: Materiál, který škodí zdraví a způsobuje rakovinu

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám