Rusko zesílí své údery na západní zbraně, varuje ministr obrany Šojgu

Přidat na Seznam.cz

Ruský ministr Sergej Šojgu nedávno oznámil zintenzivnění útočné kampaně s cílem narušit logistickou podporu ukrajinské armády. Institut pro studium války (ISW) se domnívá, že Rusko pravděpodobně v příštích týdnech zintezivní své útoky bezpilotními letouny a raketami, informuje deník Ukrainska Pravda.

,,Zvýšíme intenzitu úderů na logistická centra a sklady západních zbraní. Rusko bude pokračovat v řešení úkolů, dokud nebudou plně splněny cíle speciální operace,“ řekl podle agentury RIA Novosti Sergej Šojgu.

Než dorazí slibovaná pomoc od USA, chtějí Rusové způsobit co největší škody na ukrajinské infrastruktuře a obranné průmyslové základně. Vojenští analytici se shodli, že ruské síly mohou změnit své cíle k tomu, aby zasáhli ukrajinskou dopravní infrastrukturu a vojenské sklady. Rusko nejspíš zintenzivní své útočné operace, píše deník Ukrainska Pravda.

Podle serveru NHK ruský ministr Šojgu řekl, že ruské jednotky již získaly na frontě iniciativu. Hodlá je proto posílit a vyrobit více zbraní i vybavení.

Útoky na Charkov

Nejintenzivnější útoky Rusové v poslední době provádí především na druhé největší ukrajinské město Charkov, uvádí server NHK. Nedávno zaútočili na místní televizní věž. Ukrajinský prezident Zelenskyj označil tento útok za snahu udělat z města neobyvatelnou oblast. I podle analytiků ISW se snaží Rusové přesvědčit obyvatele, aby z Charkova utekli. To ukazuje na ruskou snahu město zlikvidovat před možnou ofenzívou, o níž se spekulovalo již dříve.

Zdroj: Ukrainska Pravda, RIA Novosti, NHK