24. dubna 2024 • 20:47

291 metrů! Kobajaši posunul lidské možnosti, rekord nemůže platit

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Jablonec - Karviná: Nádherný gól! Fleišman z přímáku propálil Fendricha, 1:2
Šejba hattrickem vystřelil zlato. Věřím, že se to zase povede, říká mistr světa z roku 1985
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijský vítěz Japonec Rjoju Kobajaši po sezoně testoval hranice lidských možností v letech na lyžích. Na provizorním obřím můstku na Islandu zkoušel pokořit hranici 300 metrů a málem se mu to povedlo. Dvojnásobný vítěz Světového poháru ve středu doletěl do vzdálenosti 291 metrů. Světový rekord Rakušana Stefana Krafta z března 2017 z norského Vikersundu má hodnotu 253,5 metru a podle federace FIS nadále zůstává v platnosti.



O Kobajašiho pokusech informovala islandská televizní stanice RUV. Závodníkův sponzor společnost Red Bull, která se často zaměřuje na extrémní sportovní výkony, nechala v lyžařském areálu Hlidarfjall u města Akureyri vybudovat dočasný můstek s mimořádně dlouhým nájezdem.

„O takovémto skoku jsem už dlouho snil. Chci dál posouvat hranice,“ uvedl Kobajaši v tiskové zprávě.

Dvoudenní akci zahájil Kobajaši v úterý, kdy jeho nejdelší pokus měřil 256 metrů. Ve středu předvedl sedmadvacetiletý Japonec v areálu, kam měly přístup jen vybrané televizní štáby, ještě výrazně delší let. „Konečně mám po sezoně,“ napsal Kobajaši na sociální síti X.

Ve videu poté pózuje s cedulí a nápisem '291 metrů, světový rekord'. FIS však podle očekávání jeho výkon za rekord neuzná, protože nešlo o soutěžní skoky v souladu s jejími pravidly. „Doufáme, že byla přijata nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti sportovce,“ uvedla lyžařská federace.

V uplynulém ročníku vyhrál Kobajaši potřetí Turné čtyř můstků. Ve Světovém poháru skončil druhý za Kraftem.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud