7.5.2024 | Svátek má Stanislav


KOČKY: Kočka, toť harmonie.

25.4.2024

Čapnul jsem ho mezi ostatními koťaty z téhož vrhu 21. března, první jarní den. Devítitýdenní kotě s lehce šedě pruhovaným hřbetem, s vysokými bílými „ponožkami“ na tlapkách, nevinným čumáčkem, bílým a růžovým nosíkem, malou pusinkou, bázlivým jazýčkem a zelenýma očima přecházejícíma do pískové a zlaté barvy. Ve dvou a půl měsících mělo už ostré drápky. Právě je trochu zatahovalo, aby mohlo pohladit po hlavě obrovského německého ovčáka, s nímž bok po boku usínalo. Měli jste ho vidět v dubnu časně zrána poskakovat ve vysoké trávě. Hned ztřeštěně pobíhalo velkými skoky, hned zase hrbilo hřbet, kráčelo jako krab s naježenou srstí, a nebo se zase jen poklidně vlnilo s gesty velkého zvířete a bleskurychlým seknutím své přesné tlapky polapilo nějaký hmyz. A pak je náhle uprostřed horečné činnosti přemohl spánek.

Po probuzení otevřelo na svět zvídavé oči, protáhlo si dlouhé bílé tlapky, převalilo se z jednoho boku na druhý, zívlo, až mu bylo vidět do krku, a člověka zasáhla, okouzlila neuvěřitelná harmonie jeho pohybů, které vypadaly jako po sobě jdoucí vlny, jako arze a teze gregoriánského chorálu. V poledne se někdy natáhlo na trávníku, šedá záda i bílé bříško svítily na slunci, a já jsem zblízka sledoval, jak jeho bleskurychlá tlapka náhle povoluje, je totálně uvolněná.

Čas plynul, až dovršilo jeden rok. Byl z něj už kocour ladné chůze a půvabného vystupování. Se vztyčenou bradou, ocasem vzhůru, pružnými zády a nehlučnou chůzí svých bíle oděných tlap byl tak elegantní, tak patricijsky vznešený, že jsme ho láskyplně pojmenovali „Král Miquet“. Naše vztahy se zakládaly na nezávislosti a vzájemném respektu. Vedl například noční život na loukách a střechách v sousedství, o němž jsme nevěděli vůbec nic, a nikdy jsme se ho na to neodvážili zeptat. Během dne mezi námi vládl vlídný kamaráčoft. Je pravda, že většinu času prospal. Když se náhodou usadil v mém oblíbeném křesle v salonu a já požadoval své místo zpět, položil mi bílou tlapku na rameno, otíral se mi jemně o tvář, na chvíli se přitulil hlavou a po tomto krátkém projevu něžnosti se vzdálil. Ostýchavě jsme se měli rádi.

V prosinci si zvykl chodit do pracovny, kde jsem se věnoval svému psaní:

„Můj dům dle mého přání: bude tam moudrá paní, kočka nad knihami bude bdít…“ (Guillaume Apollinaire: „Bestiář“).

Prohlížel si mou pracovnu a procházel se mi po stole, aniž by pomačkal jediný papír, postrčil jedinou svorku či shodil jediný list rozloženého rukopisu. Pohyboval se jako vánek a nerušil mne v přemýšlení. Pak zaujal místo v křesle naproti mně. Usadil se tam s jistou okázalostí, volným a důstojným pohybem si přitáhl ocas k boku, jako by šlo o královskou vlečku, a tiše na mne upřel pohled.

Hřbet jejich plodných těl magické jiskry plní a jejich strnulé zornice šperkuje hvězdami jak písek zlaté zrní… (Charles Baudelaire: „Kočky“, překl. Svatopluk Kadlec)

Pracoval jsem skloněn nad stolem a nepřítomně se na něj díval. Ale někdy, když jsem začínal nový odstavec a hledal vhodný výraz, ve chvíli váhání, kdy se rodí nějaká představa, jsem ho „viděl“. Jeho bezedné zelené oči dlely v neznámých světech, kam jsem neměl přístup, dotazovaly se mne na můj lidský úděl, vracely mne k mému vlastnímu mysteriu.

Tento Miquetův stručný portrét líčí v drobnokresbě způsobilost, která činí z kočky přirozený vzor, průvodce na cestě relaxace. Tento dokonalý příklad vyváženosti mezi vitalitou a uvolněností spojuje navzájem pružnost, půvab chování i působivé gesto. Kočka, toť harmonie.

Z knihy Kočičí metoda – relaxace, jóga, meditace od Henriho Brunela v překladu Adély Králové.

Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !