5. 5. 2024

INFOKURÝR

INFORMACE Z DOMOVA I ZE SVĚTA

Izraelská armáda se chystá zaútočit na Rafah v Gaze

Izraelské obranné síly (IDF) dokončily všechny nezbytné přípravy k dobytí města Rafah v jižním pásmu Gazy a mohou tam zahájit pozemní operaci proti hnutí Hamás, jakmile získají souhlas vlády, řekl v dubnu agentuře Reuters vysoký izraelský představitel obrany.

Rafah, který se nachází přímo na hranici s Egyptem, ukrývá více než milion Palestinců, kteří uprchli před půl roku starou izraelskou ofenzívou přes zbytek Gazy.

Kromě zprávy agentury Reuters zpravodajský web Axios odhalil, že šéf izraelské bezpečnostní agentury Shin Bet Ronen Bar a náčelník štábu IDF generálporučík Herzi Halevi ráno navštívili Egypt, aby projednali plánovanou operaci. Zpráva s odkazem na tři vysoké izraelské představitele uvedla, že Bar a Halevi se setkali s egyptským šéfem tajných služeb a dalšími klíčovými představiteli, aby prodiskutovali blížící se operaci IDF v Rafahu.

O den dříve izraelský Kan 11 oznámil, že IDF se připravuje na zahájení pozemní operace v Rafahu „velmi brzy“, počínaje masivní evakuací více než milionu Palestinců.

Palestinci se údajně budou muset v příštích čtyřech až pěti týdnech evakuovat do stanových komplexů, které zřídily mezinárodní humanitární organizace.

Plán pozemní operace v Rafahu byl předložen americkým představitelům a také několika stranám na Blízkém východě, uvedl Kan 11 s tím, že operace bude postupovat po etapách na základě regionálního rozdělení města do definovaných oblastí.

V každé fázi bude IDF informovat místní obyvatelstvo předtím, než postoupí do každé oblasti, aby se místní obyvatelstvo mohlo evakuovat dříve, než izraelské jednotky postoupí vpřed.

Zatímco IDF tvrdě tlačí na pozemní operaci v Rafahu, nadále čelí potížím v oblastech, které již okupují její jednotky v severní a jižní Gaze.

IDF dříve v týdnu oznámila, že během bojů proti Hamasu v severním pásmu Gazy byl zabit záložník. Zabitý záložník byl stopařem v severní brigádě divize Gazy. Jeho smrt zvyšuje počet zabitých izraelských vojáků při pozemní ofenzívě IDF proti Hamasu na 261. Více než 1500 dalších bylo dosud zraněno.

Celkově se zdá, že se Izrael chystá zahájit pozemní operaci v Rafahu. Zatímco IDF propaguje nadcházející operaci jako poslední úder Hamásu, jediným skutečným výsledkem útoku bude pravděpodobně více mrtvých nebo zraněných palestinských civilistů.

Izraelská válka si již vyžádala životy 34 262 Palestinců a více než 77 229 dalších zraněno, uvádí nejnovější aktualizace ministerstva zdravotnictví v Gaze vedeného Hamasem.

 

Sdílet: