AgoraVox: NE ukrajinské vlajce 9.června

zprávy

Jak možná víte, volby se budou konat 9.června. Jedná se o evropské volby, kde různé národy Unie určují své politické zástupce ve Štrasburku a v Bruselu, píše se na francouzském webu AgoraVox.

AgoraVox: NE ukrajinské vlajce 9.června
Ilustrační foto
25. dubna 2024 - 04:20

Je zřejmé, že když mluvíme o politických představitelích, je třeba říci rychle, že označení na listině spíše napomáhá označení loutek hledajících pěkná místa.

Ale to je další charakteristika každé demokratické volby, která nás tady bude zajímat. Tady jde o neutralitu volebních místností. Pokud totiž orgán, který hlasování organizuje, nechá před radnicemi defilovat stranické standarty, pak je to konec demokracie.

Samozřejmě za to nemohou obecní zastupitelstva, která chtěla ukázat svou podporu ukrajinskému lidu, zvláště když francouzská města a vesnice z velké části pomáhala, jak nejlépe mohla, uprchlíky vítat.

Ale 9. červen je den demokracie, je posvátný. To je údajně hodnota, která nás dělí od Svaté Rusi. Je tedy nepředstavitelné, že by vůle suverénního lidu byla v den voleb ovlivněna nějakou normou.

Především pamatujme. Ukrajina není členem Evropské unie. Snad se jednou stane a doufejme, že toho dne nebude úplně v troskách, což by v tu chvíli nebylo ani v jejím, ani v našem zájmu.


Krátce řečeno, mír by měl nastat co nejrychleji, ale v tuto chvíli si evropské elity přejí prodloužit konflikt dodávkou zbraní, to je přilévání oleje do ohně, aby nedošlo k jeho uhašení. Souhlasí lidé? Hlasovat budou moci 9. června, ale přítomnost ukrajinské vlajky viditelná krátce před hlasováním hlasování zkresluje.

Navíc nejde jen o dodávky zbraní a miliard, které nás ožebračují, ale také o kulturní nezávislost, která je v sázce. A pokud chce být Evropa suverénní, toto je aspekt, který nemůže nechat pod kobercem.

Řekněme to jednoduše: Ukrajina se stává kolonií Spojených států. Nemusíte být velký myslitel, abyste si to uvědomili. Zde si ale zaslouží zmínku přitěžující faktor: Je to otázka jazyka.

Představte si, že minulý rok prezident Zelenskij vypracoval návrh zákona, kterým se angličtina stává jazykem veřejné správy v jeho zemi. Jako by vymýcení ruštiny nestačilo... Projekt schválil parlamentní výbor, začátkem tohoto měsíce byl dokonce předmětem druhého čtení.

To znamená, že mrkev je uvařená, protože je těžké si představit, že by Parlament nakonec řekl ne strýčku Samovi (teď Joe), zatímco dodání slíbených 60 miliard závisí na dobré vůli amerického Kongresu.

Jazyk je ale důležitý, zvláště v našich stále více propojených zemích. Země Evropské unie navíc ročně vynakládají několik desítek miliard eur na výuku jazyků pro mladé lidi, zejména angličtiny.

Nicméně podle seznamu, který soutěží v hlasování 9. června, bychom mohli udělat lépe s méně. Tento seznam je „společný jazyk esperanta“. Říkám vám o tom, protože mainstreamová média to budou raději ignorovat ve prospěch čistě angličtiny.

Přesto je esperanto 10krát rychlejší na osvojení než angličtina a jeho rané učení umožňuje studentům učit se další jazyky snadněji. A kulturně emancipované esperanto je dekolonizátorem mysli.

Proto ukrajinská vlajka, i když je velmi hezká, nemá 9. června před radnicemi místo.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif