Speciální sleva pro důchodce: Vy jste o ní ještě neslyšeli? Ušetříte tisíce Kč každý měsíc

Čeští senioři byli dlouho zvyklí, že se jim peníze rok od roku zvyšovaly. Teď to však vypadá, že jim zlaté časy skončily.

i Zdroj fotografie: Česká pošta
                   

O mnohých změnách, které v souvislosti s důchody nastaly či mají brzy nastat, psaly Události247 již dříve. Jednalo se například o znevýhodnění odchodů do předčasné penze či plánované omezení vyplácení výchovného. Vypadá to, že senioři, kteří nebudou mít našetřeny vlastní peníze, budou muset zpátky do práce.

Kolik by senioři v práci mohli ušetřit?

Vláda chce navíc důchodce udržet v práci za každou cenu a proto je láká na nejrůznější výhody. Kdo pracuje v důchodovém věku a zároveň pobírá důchod, nebude muset platit důchodové pojištění, které odpovídá 6,5 procenta ze mzdy. Naopak by se mu už ale za přesluhování nenavyšoval důchod jako doposud. Navrhuje to ministerstvo práce v rámci důchodové reformy, jak jsme psali už dříve. Ministr práce Marian Jurečka chce celý balík změn projednat do léta.

Stát chce, aby Češi pracovali i v důchodu. Práci si najdou urychleně sami, jinak na to doplatí

Pokud důchodová reforma úspěšně završí legislativní proces, budou si moci zaměstnaní důchodci slevu na důchodovém pojištění uplatnit od roku 2025. Slevu si budou moci uplatnit i osoby samostatně výdělečně činné, jak píše web Podnikatel. Chystaná novinka by měla odlehčit zatížení důchodového systému s ohledem na demografickou strukturu obyvatel. „Já s tím problém nemám, pracuji v obchodě a práce s lidmi mě baví. Je mi 68 let a jen sedět doma se zatím nechystám,“ říká k tomu paní Amálie.

Jurečka se snaží o změnu

Uplatnění slevy na pojistném nebude povinné. Pokud ji však senior využije, nebude mít nárok na dodatečné zvýšení důchodu výdělečnou činností. To se však měsíčně počítá na desetikoruny. V současnosti se důchod za každých 360 odpracovaných dní zvyšuje o 0,4 procenta výpočtového základu. Každý senior, který vedle pobírání důchodu ještě pracuje, si tak může za zhruba rok práce nechat přepočítat důchod a ten se mu zvýší v průměru o několik desítek korun, píše web Peníze.

iZdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
Řada Čechů pracuje i v důchodovém věku

Zaměstnavatelům sice přibudou spolu s uplatňováním slevy nové povinnosti, ale těmto důchodcům už nemusí vést evidenční listy důchodového pojištění. Sleva na pojistném pracujícího důchodce se uplatní prostřednictvím formuláře „Přehled o výši vyměřovacího základu a o výši pojistného“, který bude o tuto variantu doplněn. Se stejným návrhem výhod pro pracující důchodce přišel Jurečka už na podzim 2022. Tehdy věřil, že začne fungovat hned od července 2023.

Pracujete v důchodu? Podělte se o to s námi v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články