Elektrokoloběžky a elektrokola. Jak je to nově s povinným ručením a řidičským průkazem

Zdroj: Shutterstock

S příchodem jara se musí řidiči aut dělit o silnice se stále větším počtem cyklistů a koloběžkářů, a to nejen na klasických strojích, ale také na elektrických. O nehody nebývá nouze. Někdy jde jen o odřeniny a ohnutý blatník, jindy nastávají situace mnohem vážnější. Je tedy určitě na místě otázka, jak je to s pojištěním. Na koho se dle nového vztahuje povinnost tzv. povinného ručení? A co ti, na které se nevztahuje?

Povinné ručení

To, jestli máte povinnost uzavřít na své vozítko povinné ručení, vyplývá ze zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, jehož novelizovaná verze platí od 1. dubna 2024. Dle něj se povinné ručení v zásadě týká každého motorového vozidla,

  • jehož maximální konstrukční rychlost je vyšší než 25 km/hod, nebo
  • jehož maximální konstrukční rychlost je vyšší než 14 km/hod a provozní hmotnost je vyšší než 25 kg.

Sjednání povinného ručení se naopak netýká drážních vozidel, vznášedel a vozidel, která se pohybují s použitím lidské nebo zvířecí síly. Dále zde nepatří ani vozíky pro invalidy a elektrokola. U elektrokol se totiž považuje za hlavní pohon lidská síla, nikoli elektrický motor. Do rychlosti 25 km/hod vám má motor pomáhat šlapat, při rychlosti nad 25 km/hod se má vypnout. Na elektrokolo řidičák nepotřebujete.

Avšak i tehdy, pokud se vás povinné ručení ze zákona netýká (dobrovolně jej sjednat nelze), je vhodné uvažovat alespoň o pojištění občanské odpovědnosti pro případ nehody.

Nutná podmínka povinného ručení

Abyste si mohli povinné ručení sjednat, musí být váš dopravní prostředek (elektrokoloběžka, skútr atd.) oficiálně schválen k provozu na pozemních komunikacích. Takže pozor na lákavé nabídky často na zahraničních e-shopech, kdy hrozí, že si levně pořídíte něco, co na naše silnice oficiálně nepatří.

Sankce

Jelikož sjednání povinného ručení na uvedené dopravní prostředky je novou povinností, objeví se řada lidí, kteří ji včas nesplní. S velkou pravděpodobností jim hrozí tučné pokuty. Za každý den bez sjednaného pojištění budou muset zaplatit příspěvek do Garančního fondu České kanceláři pojistitelů. O to horší bude situace, pokud nepojištěni způsobí nehodu.

Koloběžka a dopravní předpisy

Zatímco u kola či skútru každý chápe, že je potřeba znát a dodržovat dopravní předpisy, koloběžka je stále považována za jakýsi hybrid, u kterého si mnozí vybírají to, co se jim právě hodí.

Zákon o silničním provozu v § 57 odst. 2 uvádí, že jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí také koloběžka. Pokud na ní jedete, jste cyklistou se všemi právy a povinnostmi. Můžete s ní tedy brázdit silnice, nesmíte však jezdit po chodníku. Tam ji můžete pouze vést, rovněž nepatří na stezky určené pro chodce. Přilba je povinná do 18 let.

Řidičák na koloběžku

Jestliže chcete používat koloběžku bez registrace a řidičského oprávnění, musí být její max. rychlost do 25 km/hod a výkon motoru zpravidla nesmí překročit 250 W.

V opačném případě již koloběžky podléhají registraci a jsou považovány za motocykl, nikoli kolo. Pak je potřeba mít platné STK koloběžky, registrační značku, povinné ručení a také řidičský průkaz. V tomto případě už ovšem koloběžka nepatří na cyklostezku a řidič musí mít přilbu bez ohledu na věk.

Zdroj:

Zákon č. 30/2024 Sb., o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla

Zákon č. 361/2000 S., o silničním provozu