Po říjnových volbách do polského parlamentu, v nichž zvítězila široká proevropská koalice vedená Donaldem Tuskem, klesla obava Poláků o svobodu médií. Na Slovensku a v Maďarsku se naopak obavy proti loňsku zvýšily s tím, jak razantně si počíná ve funkci staronový slovenský premiér Robert Fico a jak maďarská vláda dále osekává prostor pro nezávislá média.

Průzkum v zemích visegrádské čtyřky provedla agentura Median z pověření Rady pro redakční nezávislost mediálního domu Economia, vydavatele HN, a za podpory nadace Bakala Foundation. Výsledky ukazují, že nejmenší obavy o svobodu médií ze čtyř zemí mají Češi. Tuto obavu vyjádřilo jen 51 procent dotázaných v průzkumu, který se odehrál v březnu 2024. V Polsku je to 53 procent, v Maďarsku 62 procent a na Slovensku 65 procent.

Velká změna ohledně práce médií se odehrává v poslední době hlavně na Slovensku po nástupu čtvrté vlády Roberta Fica po loňských zářijových volbách. Slovenský kabinet nyní schválil zákon, kterým chce ovládnout veřejnoprávní televizi a rozhlas RTVS. Politici vládní koalice zároveň odmítají chodit do diskusních relací nezávislých televizí a bojkotují některá další nezávislá média.

Ještě loni se o svobodu médií podle stejného průzkumu obávalo 71 procent Poláků. V případě Maďarska a Slovenska je naopak vidět větší obava než loni, mezi Maďary o šest procentních bodů a mezi Slováky o tři. České obavy setrvávají na stejné úrovni.

Ze tří dosavadních stejných průzkumů týkajících se svobody médií v zemích V4 z let 2022 až 2024 vyplývá, že zatímco v Maďarsku sílí podpora názoru, že Evropská unie má chránit svobodu médií, v ostatních třech zemích tento názor slábne.

V Česku také oslabuje mínění, že by ke svobodě médií přispěla ekonomická podpora státu, v dalších třech zemích tento názor naopak sílí.

Průzkum také ukázal na rostoucí obavy z pronikání ruských narativů do domácích médií a veřejného mínění v zemích visegrádské čtyřky. Většina respondentů vyjádřila obavy z ruského vlivu. Nejvíc se ho obávají Poláci (76,9 procenta) a Češi (69,3 procenta). Na druhém místě jsou obavy z čínského informačního vlivu.

Průzkum také měřil obavy z vlivu miliardáře George Sorose, zakladatele filantropické organizace Open Society, kterého si zvláště v Maďarsku a na Slovensku často berou populisté jako strašáka, před kterým je třeba se mít na pozoru. Nejvíc se jeho vlivu obávají v Polsku (45,6 procenta) a v Maďarsku (42,1 procenta).

Zajímají vás další kvalitní články z Hospodářských novin? Výběr těch nejúspěšnějších posíláme každý všední den večer v našem newsletteru 7 v SEDM, který si můžete zdarma přihlásit.