Hlavní obsah

Uražené ANO poslalo vládu k šípku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) se nebude moci při strategických rozhodnutích opřít o pomoc stínové vlády hnutí ANO. Ve čtvrtek to oznámil místopředseda hnutí a stínový premiér Karel Havlíček. Slib předsedy Andreje Babiše, že ANO bude konstruktivní opozicí, tak zjevně vzal definitivně za své. Ve světle posledních událostí kolem nešťastné schůzky na Hradě se tak ANO postavilo do poněkud uraženecké pozice.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Alena Schillerová, Richard Brabec, Karel Havlíček, Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš

Článek

„Můžete se spolehnout, že budeme, jak jsem to slíbil, konstruktivní opozice. Nám záleží na tom, aby naše země prosperovala, naši lidé se měli dobře a já myslím, že to je společný cíl,“ tvrdil Babiš v úvodu volebního období. Opakované sněmovní obstrukce i napadání rozhodnutí vládní většiny ústavními stížnostmi tomu však dlouhodobě naprosto neodpovídají.

Babiš po volbách sliboval, že bude konstruktivní opozicí. Teď nechce vládě ani poradit

Domácí

„Zásadní stanovisko“ stínového kabinetu ke komunikaci s vládou ve čtvrtek přišlo nedlouho poté, co se hnutí ANO nedokázalo s vládou ani prezidentem shodnout na průběhu schůzky a výsledku jednání ohledně plánů na důchodovou reformu. Cirkus kolem schůzky vyvrcholil včera vyjádřením Havlíčka, že šlo o boudu na hnutí ANO.

„Stínová vláda rozhodla, že s touto vládou nemá smysl pokračovat v jakýchkoliv dalších jednáních strategického charakteru v hospodářské a sociální oblasti, a to i za účasti pana prezidenta,“ shrnul Havlíček výsledek jednání, když nejprve obsáhle představil výčet „lží a cíleně zavádějících informací“, jichž se podle něj dopustili členové skutečného kabinetu.

„Měli jsme snahu ve strategických rozhodnutích vládě pomoci,“ tvrdil Havlíček.

Hrdost ANO a SPD na obstrukce zcela havarovala u Ústavního soudu

Domácí

Hutí ANO je podle něj nesilnější stranou a bude připraveno na vládnutí. Nehodlá se nicméně podílet na negativních aspektech, které podle něj koaliční kabinet svým vládnutím přináší.

Havlíček si opět vypomohl obsáhlým výčtem, kde všude nabízená pomoc ANO neuspěla. Zmínil pochopitelně i debatu o změnách důchodů, kde jednání skončilo „naprostým fiaskem“. Narážel patrně na špatnou akustiku na Pražském hradě a „boudu“, kterou na hnutí ANO připravila prezidentská kancelář.

Na Hradě prý byla špatná akustika a celé je to bouda. ANO už neví kudy kam

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám