Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

Svět

  12:00aktualizováno  13:03
Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a představovat hrozbu pro ruská letiště a muniční sklady. Uvedli to analytici Institutu pro studium války, podle nichž nicméně budou mít střely operační význam jen za předpokladu, že tyto údery budou posíleny pozemními operacemi obranných sil.

Analytici poznamenávají, že nová americká vojenská pomoc v hodnotě okolo miliardy dolarů, kterou ve středu po schválení Kongresem podepsal prezident Joe Biden, může na ukrajinskou frontu začít proudit během několika příštích týdnů.

„Je to dříve, než Rusové očekávali. Situace na bojišti se ale bude nadále zhoršovat, dokud ukrajinské síly nebudou moci obdržet a používat dostatečné množství vojenské techniky. Ukrajinské síly mohou mít v nejbližší době stále problémy s obranou proti ruským snahám u Časiv Jaru a severozápadně od Avdijivky,“ uvedli ve středeční zprávě.

Rusko na stovky kilometrů dlouhé frontě v posledních měsících významně nepostoupilo, dobylo ale právě Avdijivku v Doněcké oblasti a snaží ovládnout i nedaleký Časiv Jar, důležitý opěrný bod ukrajinské armády. Podle ní je situace ve městě složitá, ale pod kontrolou.

Odborníci zdůrazňují, že dodávka raket ATACMS v dostatečném množství umožní ukrajinským silám oslabit ruskou logistiku a ohrozit ruská letiště a muniční sklady hluboko v týlu. „Přítomnost raket ATACMS by mohla ruské velení donutit k volbě mezi opevněním stávajících skladů a jejich dalším rozptýlením po celém okupovaném území Ukrajiny,“ míní ISW.

Válka na Ukrajině

Ten ale rovněž poznamenává, že několikaměsíční zpoždění americké pomoci mohlo ruským silám dát čas na zmírnění potenciálních operačních důsledků, které by nasazení ATACMS mohlo znamenat.

„Je možné, že ruské síly se už přizpůsobily potenciálním novým ukrajinským úderným schopnostem po použití ATACMS v říjnu 2023, ačkoli zůstává nejasné, zda jsou muniční sklady okupantů dostatečně opevněné nebo rozptýlené,“ uvedli analytici s odkazem na loňský podzim, kdy USA dodaly Ukrajině variantu kazetové bomby ATACMS s kratším dosahem k útoku na ruská letiště u Berďansku a Luhansku.

„Tyto údery mohly rovněž přimět Rusko k přemístění letadel dále od frontové linie. I když by se to zřejmě týkalo spíše ruských helikoptér než letadel s křídly, které mají mnohem větší dolet,“ míní ISW.

Analytici upozorňují, že ukrajinské údery na ruské logistické cíle nebo ruské letectvo v týlu budou mít pravděpodobně operační význam pouze v případě, že je Ukrajinci zkoordinují s pozemními operacemi, aby využili oslabení ruských schopností v důsledku úderů.

Agentura AP ve středu informovala, že Ukrajina rakety ATACMS dlouhého doletu tajně dostala už počátkem dubna a v minulém týdnu je poprvé použila – k bombardování vojenského letiště na Ruskem anektovaném Krymu. Ukrajina se podle Bílého domu zavázala, že střely použije jen v rámci svého území a nikoliv na území Ruska.

Nové střely mají s 300 kilometry téměř dvojnásobný dolet oproti těm, které USA dodávaly Ukrajině od loňského října, a Kyjev o ně velmi usiloval.

Americký prezident Joe Biden schválil dodávku střel série ATACMS s dlouhým doletem začátkem března a „významný“ počet jich obsahoval balík vojenské pomoci v hodnotě 300 milionů dolarů (skoro 7,1 miliardy korun), který USA tehdy oznámily. Kolik střel březnový balík vojenské pomoci obsahoval ani kolik jich zahrnuje ten současný, není jasné.

ATACMS výsledek bojů nezmění, uvedl Kreml

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve čtvrtek prohlásil, že dodávky střel ATACMS pro Ukrajinu výsledek války nijak nezmění.

„Spojené státy jsou do tohoto konfliktu přímo zapojeny. Zásadně to nezmění výsledek speciální vojenské operace, svého cíle dosáhneme, ale samotné Ukrajině to způsobí další problémy,“ uvedl Peskov, který použil oficiální kremelský výraz pro válečné tažení Moskvy na Ukrajině.

Kreml opakovaně tvrdí, že vojenská podpora Západu pro Ukrajinu, kterou Rusko převyšuje co do rozsahu vojska a počtu zbraní, znamená zapojení NATO do konfliktu. Rusku zbraně dodává Severní Korea, Čína nebo Írán.

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....