Hlavní obsah
Internet a technologie

Strašák jménem umělá inteligence. Čeho se bojíme a proč?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: AI, Pixabay.com

Umělá inteligence zasahuje dennodenně do našich životů. Nebraňte se, jinak vás pohltí.

Při vyslovení tohoto sousloví se mnohým z nás dělá mdlo. Něco natolik pokrokového v nás vzbuzuje strach. Existenciální otázky útočí a my nemáme kapacitu si na ně odpovědět. Odpověď nezná totiž nikdo.

Článek

Vzpomínáte si na legendární hlášku Rudolfa Hrušínského, když říkal svému pacientovi, ať se zajede podívat na krematorium, aby věděl, do čeho jde? Přesně takhle lidská psychika funguje. I nejhorší věci se stanou snesitelnějšími, když vás někdo připraví, uklidní a vy víte, k čemu dojde. Jestliže dostanete instrukce od vedoucího tábora, že na stezce odvahy bude Hejkal, obrníte se. Mnohem horší je nevědět, co na oné stezce čeká.

Od samého počátku existence lidstva zažíváme to samé. Strach ve chvílích průlomového pokroku, neznámého pokroku a stejně tak děsivého. Už při objevení ohně se naši předci báli, o průmyslové revoluci ani nemluvě. Čím více se totiž technologie zdokonalovaly, tím více se rozmáhaly obavy, že ten či onen stroj nahradí poctivou lidskou práci. Nemusíme chodit daleko, abychom uvedli, jak dělníci rozbíjeli mašiny v továrnách.

Když Isaac Asimov stvořil jedinečný svět robotů (jejich impérium), šlo o říši nebetyčného sci-fi, které se možná jednou naplní a možná taky ne. Asimov ale věděl, že naplní - také proto stvořil soubor zákonů, jimiž by se roboti, myslící autonomní stroje, měli řídit. Uvědomoval si závažnost nástupu této éry inteligentních technologií a svými romány nám předal výřečné poselství. Lidstvo si jej však davovou nevědomostí upozadilo, a když přišly první aplikace s generativní AI, společnost zůstala paralyzována.

Nebudu lhát, i já zůstal zaskočen. Když se rozjížděl Chat GPT, nevěnoval jsem tomu přílišnou pozornost. Ale jeden známý se mi smál, že jsem mimo jiné autor žánru science-fiction, a tudíž bych měl sledovat trendy. Zahanbeně jsem tedy začal situaci napravovat a zjišťovat, k čemu tento typ úzké umělé inteligence je vlastně dobrý.

Budu papouškovat již stokrát řečené, ale generativní AI je vlastně zdokonalená statistika, která čerpá z dostupných dat. Do toho má zabudovaný algoritmus tápajícího školáka - když nevíš, plácni cokoli, i tak od zkoušky vyletíš.

Například na otázku ,,Co víš o spisovateli Janu Hlubkovi" plechový student odpověděl:

,,Jan Hlubka je český spisovatel, básník a překladatel. Narodil se v roce 1970 v Olomouci. Studoval na Filosofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci obory český jazyk a literatura a estetika. Je známý především svými básněmi a prózami, ve kterých se často zabývá tématy jako jsou láska, osamělost nebo lidské vztahy. Je autorem několika básnických sbírek a románů, které získaly ocenění a pozornost kritiky i veřejnosti. Jan Hlubka je také známý jako překladatel literatury z angličtiny a němčiny."

No, tak posuďte sami. Úplně byste mu věřili, že? Skoro i já sám bych mu uvěřil tuhle snůšku blábolů. Přiznám se, že se mi ale moc nelíbí, jak zkomolil mé jméno, že mi přidal dvacet čtyři let a že mou rodnou Ostravu vyměnil za Olomouc. K informacím týkajícím se tvorby se raději vyjadřovat nebudu. Románů jsem napsal vskutku několik, básnickou sbírku ani jednu. Rovněž nejsem překladatel.

Co se týče věcných informací, potrvá ještě dlouho, než se v nich plecháč bezchybně zorientuje. Ta doba však přijde. V současné době se ovšem bojíme hlavně toho, že přijdeme o práci. Tu otázku dostávám poměrně často. Že za mne bude psát knihy, se nebojím - ani inteligentní stroj nemá duši, třebaže beletristické texty, kde nemusí pracovat s reálnými informacemi, mu půjdou lépe. Stále nicméně nemá kontakt s realitou a nemá ambice ani cit pro to, aby měl příběh kýžený rozměr. O pochopení principu Čechovovy pušky ani nemluvě.

Ale i kdyby. I kdyby se pracovní pozice začaly vytrácet, vždycky vzniknou nové. Umělá inteligence není zabiják, je to v první řadě pomocník. V současnosti je prioritou zejména vyladit legislativu, abychom se nemuseli potýkat s nepřehlednou džunglí autorských práv a aby dostalo použití generativních nástrojů jasná pravidla. Ani si to neuvědomujete. Ale zatímco pracujete na počítači (inteligentní stroj), u nohou vám jezdí robotický vysavač (vy si můžete dát kafe), inteligentní kuchyň zařídí, aby nedošlo k nehodě, a venku se o trávník postará robotická sekačka. Nikdo neříká, že si trávník nemůžete posekat kosou (tu umím i naklepat), ale je rozdíl mezi mocimuset. Užívejte si příchodu sci-fi, i oheň může zničit spoustu věcí, nicméně jeho přínos tato rizika jasně převyšuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz