Proti Tik Toku zahájila Evropská Unie řízení, nelíbí se jí zásady ochrany údajů uživatelů

Přidat na Seznam.cz

Podle Evropské Unie nepodniká důležité kroky video platforma TikTok k ochraně duševního zdraví nezletilých uživatelů. Proto tento týden zahájila řízení z důvodu odměňování v nové aplikaci, jak píší deníky Tagesschau a Euractiv.

Jedná se již o druhé formální vyšetřování společnosti TikTok, a to na základě zákona o digitálních službách. Komise EU se vyjádřila tak, že má obavy o používání aplikace TikTok Lite. Tato aplikace totiž umožňuje uživatelům sbírat body za různé činnosti. Mezi tyto činnosti patří například sledování videí nebo lajkování obsahu. V odměnách může uživatel nalézt například kupony do Amazonu či dárkové karty PayPal.

Mechanismus ověření věku není

Komisi EU pak dále vadí, že zde neexistují žádné účinné mechanismy pro ověření věku. Tedy má strach, že se děti stanou závislé na této aplikaci. Aplikace byla již spuštěna ve Francii a také ve Španělsku.

Společnost TikTok musí přednést přesvědčivé důkazy o bezpečnosti této aplikace. Bohužel se tak dosud nestalo. TikTok však tvrdí, že tento program odměn není přístupný osobám mladším 18 let. V případě, že nepředloží společnost důkazy o bezpečnosti aplikace, Evropská komise tuto funkci zablokuje. To by pak znamenalo, že by sice aplikace vyšla, ale bez bodového systému.

V loňském roce udělila Evropská komise milionovou pokutu za porušení evropského práva na ochranu osobních údajů.

Ochrana nezletilých napříč platformami

Veškeré online platformy, jako je TikTok, Facebook či Instagram musí dle zákona EU o digitálních službách chránit nezletilé a o dost rychleji odstraňovat obsah, který propaguje násilí nebo nepravdivé informace.

Online služby jako TikTok, Instagram a Facebook jsou podle zákona EU o digitálních službách povinny lépe než dosud chránit nezletilé a rychleji odstraňovat obsah, jako je zobrazování násilí nebo nepravdivé informace, a TikTok je již vyšetřován kvůli možnému riziku závislosti nezletilých na jeho standardní platformě. V loňském roce také EU udělila společnosti TikTok milionovou pokutu za porušení evropského práva na ochranu osobních údajů.

Zdroj: Tagesschau, Euractiv