Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pustit v MHD sednout, nebo ne? Pokud se neumí chovat, tak ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

O dnešní mládeži se říká, že není vychovaná a nepustí ani starého člověka sednout. Raději kouká z okna nebo do mobilu a dělá, že nic. Někdy si to ale starý člověk zaslouží.

Článek

Téměř všem je známo, že nemocní, staří a těhotné se pouští v městské hromadné dopravě sednout. Stejně tak malé děti. Nejde o žádnou povinnost, ale je to součást slušného chování, které některým dnes doopravdy chybí. A mnohdy to nemusí být jen puberťáci, o kterých se to slýchá nejčastěji.

Pustit sednout? Někdy ne!

Určitě jste kolem sebe někdy slyšeli, jak starý člověk nadává, že ho omladina nepustila sednout. Málokdy se ale dozvíte celý příběh. Často se stává, že si senioři místo vynucují nevhodným způsobem a jejich přístup nás může odradit jim vyhovět. Upřímně, jakmile na mě někdo začne křičet nebo mi rozkazovat, ať z místa okamžitě vypadnu, ztrácím chuť ho pustit. Vyžaduji totiž slušné vychování i od druhé strany. Také se mi nelíbí, když má senior „oblíbené“ místo, na kterém sedím já a zároveň je celý autobus plný volných míst, které mu smrdí a vyžaduje to mé. Lidé mají někdy pocit, že jako důchodci mohou vše a mají na dané místo snad rezervaci. Tak to ale nefunguje.

Dokážu rozumět lidem, kteří mají pár takových špatných zkušeností a podle toho soudí. Samozřejmě ale nelze házet všechny do jednoho pytle a z velké části existují ještě normální slušní lidé, kteří, pokud si potřebují nebo chtějí sednout, slušně poprosí a místa si vyloženě nevybírají.

Mně se mnohdy stane, že jsem do něčeho zabraná (například do knihy nebo do telefonu) a opravdu nesleduji, zda kolem mě není někdo, kdo si potřebuje sednout. Není to tedy tak, že bych schválně neviděla, ale zkrátka si nevšimnu. Pokud se mě někdo slušně zeptá, nemám vůbec žádný problém. Jakmile na mě někdo začne být nepříjemný, nebo dokonce křičet, problém mám a odmítám vyhovět.

Ne každá nemoc či zranění je vidět

Byla jsem také svědkem situace, kdy doslova přilítla důchodkyně do autobusu, vybrala si místo, kde seděla slečna a začala se nevybíravým způsobem místa dožadovat. Slečna s úsměvem odvětila, že se moc omlouvá, ale že je po operaci, na břiše má stehy a nesmí moc dlouho stát. Stará paní se rozkřičela na celý autobus, že si vymýšlí a že má právo sedět. Lidé se samozřejmě zastali slečny, které to bylo celé evidentně dost nepříjemné. Slečna zůstala sedět a důchodkyně stála. Na další zastávce vystoupila. Nepochopila jsem, proč udělala takovou scénu kvůli jedné zastávce.

Prosím, chovejme se k sobě slušně v jakémkoliv věku. Všem nám bude lépe.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz