Hlavní obsah

Česko - Švýcarsko 3:0Bezchybný Milota. Osmnáctka na úvod MS zapsala důležitou výhru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nebyla to snadná práce a kombinace českých hokejistů měla mouchy, národní tým do 18 let však úvodní duel mistrovství světa zvládl. Ve finském Vantaa porazil Švýcarsko 3:0. Na kvalitu soupeře upozorňoval už před utkáním trenér David Čermák. „Mají velmi silný ročník 2006. Všechny naše vzájemné duely v sezoně šly do prodloužení,“ podotkl kouč. Vítězství jeho svěřenců se nerodilo lehce, základ pro důležité tři body ale dal 17 bezchybnými zákroky Jakub Milota.

Foto: IIHF

Brankář české osmnáctky Jakub Milota při zákroku proti Švýcarsku.

Článek

Český tým vstoupil do utkání aktivněji a skóre otevřel už v čase 4:44. Maxmilian Curran poslal puk před branku, kde si ho šikovně přikopl Marek Daníček. Následně vypálil k tyči švýcarské klece, kterou však při přesunu vychýlil gólman Kirsch. Zdálo se, že puk by jinak v brance skončil, ale gól byl nakonec přisouzen Curranovi, jenž přispěchal s dorážkou o Kirschův beton. Sudí nejprve na ledě trefu neuznali, ale po zhlédnutí videa názor změnili.

Následně se hrálo velmi opatrně, na obou týmech byla znát nervozita z úvodního zápasu turnaje, a hráči kupili velké množství chyb v kombinaci. Hrubku v rozehrávce mohl potrestat Ondřej Kos, jenž se zjevil sám před švýcarskou brankou, ale už byl příliš blízko Kirschovi a nedokázal přehodit jeho beton.

Ve druhé části se Švýcaři osmělili a převzali iniciativu. Češi vyčkávali a soupeře nepouštěli do velkých šancí, výjimkou však bylo přečíslení, na jehož konci byl z mezikruží zakončující Blessing. Jakub Milota ale předvedl výborný zákrok a udržel hubený náskok národního týmu.

Minutu před druhou sirénou puk vyplaval před branku k volnému Adamu Titlbachovi, který ovšem trefil jen přesunujícího se Kirsche. V poslední sekundě prostřední části pak Švýcar Reber předvedl zbytečný zkrat a krosčekem trefil do obličeje Sikoru, za což vyfasoval trest na pět minut a do konce utkání.

Češi se sice v přesilovkách v zápase poměrně trápili, ale dlouhou početní výhodu už zužitkovali. Ránu Kubiesy z pravého kruhu Kirsch jen vyrazil a puk do sítě doklepl pohotový Tomáš Poletín.

Klid na hokejky národního týmu dodal gól na 3:0 z přečíslení dvou na jednoho v 50. minutě. Curran šikovnou přihrávkou pod padajícím obráncem našel Daníčka a útočník pražské Sparty zamířil pod horní tyč. Tentokrát už mu trefu v zápise nikdo nesebral.

Čermákovi svěřenci v závěru hráli první oslabení, které však přerušil další švýcarský faul. Do tabulky tak na úvod šampionátu zapsali cenné tři body. V pátek od 18:00 je čeká nejtěžší výzva skupiny proti Kanadě, v neděli od 14 hodin vyzvou Švédsko a v pondělí ve stejný čas Kazachstán. Z pětičlenné skupiny postupují do čtvrtfinále čtyři celky.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let v Espoo a Vantaa (Finsko):
Skupina B (Vantaa):
Česko - Švýcarsko 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 5. Curran (Daníček, Drančák), 44. Poletín (Kubiesa, Jecho), 50. Daníček (Curran, Drančák). Rozhodčí: Druseiks (Lot.), Wedin - Stromberg (oba Švéd.), Makinen (Fin.). Vyloučení: 1:4, navíc Reber (Švýc.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 442
Sestava ČR: Milota - Fibigr, Zielinski, Mrtka, T. Galvas, Hlinský, A. Král - Benák, Titlbach, O. Kos - Kubiesa, Jecho, Sikora - Daníček, Curran, Drančák - Poletín, Vaculík, Heš - Lisler. Trenér: Čermák
18:00 Švédsko - Kanada
Skupina A (Espoo):
USA - Slovensko 9:0 (3:0, 3:0, 3:0),
17:00 Finsko - Lotyšsko

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.