dacia_duster-RZ-registracni_znacky_na_prani

Přemýšlíte o značce na přání? Na některá slova a výrazy musíte zapomenout, o jiných rozhodují úřady

Autor: Anina Russová - Zdroj: Ministerstvo dopravy - Foto: Pavel Srp - 25. 4. 2024


Jsou lidé, kterým vyhovuje jít s davem, zapadnout a nevyčnívat. A pak ti, kteří to mají přesně naopak. K tomu jim už několik let může dobře posloužit i registrační značka na přání, která je z davu standardních registračních značek rozhodně vytáhne. Každý, kdo takovou značku ale chce musí zcela zapomenout na některá slova nebo znaky. U dalších lehce problémových slov záleží na úředníkovi, zda je schválí.

Hanlivá slova nebo označení policie

Registrační značky na přání je možné si pořídit už od roku 2016. A od té doby platí, že jedna tabulka stojí 5000 Kč, v případě značek na auto je tedy potřeba si připravit 10 000 Kč. Řidiči na značka zpravidla dávají označení svých firem nebo své přezdívky, ale vcelku vtipná slova typu TLUST0CH, S0RIJAK0 nebo třeba P0DJEDEM. Detailní seznam (ovšem platný k roku 2022) najdete na webu ministerstva dopravy.

Pokud po takové značce na přání pokukujete, pak pamatujte, že na značku je možné dát kombinaci čísel a velkých písmen, a pouze arabská čísla a latinka bez diakritiky, s výjimkou písmen G, CH, O, Q a W. To z důvodu snadné zaměnitelnosti těchto písmen. Značka také musí obsahovat minimálně jedno číslo, nesmí být tedy složena pouze z písmen.

Kromě toho není možné na značku dát jakákoli slova, která jsou hanlivá, podněcují k rasismu, xenofobii a obecně k nenávisti vůči nějaké skupině obyvatel. Zakázány jsou také speciální znaky, jako například – * / ? ! § apod.

Chcete registrační značky na přání? Poradíme kde, za kolik a jak musí vypadat

Samostatnou kapitolou jsou zkratky orgánu státní správy, zastupitelského sboru nebo krajských úřadů. Jde nejčastěji o zkratky využívané ve veřejné správě, jako je PČR, HZS nebo MDČR. Jednotlivé úřady dostaly od ministerstva dopravy už v roce 2016 doporučující instrukce a obecná kritéria, podle kterých budou při schvalování navrhovaných znění značek postupovat.

„Jednotlivé požadované kombinace znaků na značky na přání je vždy nutné posuzovat individuálně. U výrazu, který je uvedený jako nedoporučený, může obecní úřad obce s rozšířenou působností při prokázání právního zájmu na přidělení značky, která obsahuje daný výraz, požádat o uvolnění této kombinace a přidělení žadateli,“ vysvětlil nám Jan Jakovljevič z ministerstva dopravy.Platí tedy, že konečné posouzení a schválení textu značky na přání bude na rozhodnutí příslušného úřadu. Může se tak stát, že na jednom úřadu vám váš návrh neprojde, ale na jiném už ano.

Na tahle slova úplně zapomeňte

Na žádném úřadu vám ale neprodej několik jasně stanovených slov. Ta jsou ve slovníku spisovné češtiny označena jako vulgární. A to i přesto, že některá ta slova běžně používáme a v žádném případě s hanlivým podtextem. U dalších zakázaných slov se navíc vsadíme, že jejich význam zná jen málokdo.

Nutno ale říct, že seznam, který máme od ministerstva dopravy k dispozici, není kompletní. „Nejedná se o kompletní seznam, který by ani vzniknout nemohl, právě kvůli obrovské možnosti kombinací písmen a čísel. Ministerstvo dopravy nikdy tento seznam neprezentovalo jako seznam zakázaných slov, která se nesmí na značkách na přání objevit,“ vysvětlil nám Jan Jakovljevič z resortu dopravy. Potíž s vytvořením kompletního seznamu zakázaných slov je ta, že slovník jazyka českého však neobsahuje a ani obsahovat nemůže výrazy tvořené kombinací písmen a číslic, kdy např. konkrétní číslice může opticky vyjadřovat písmeno, jenž ve spojení s ostatními písmeny již tvoří slovo; formálně se ale o žádné české slovo nejedná.

„Podle vyjádření Odboru lidských práv a ochrany menšin Úřadu vlády ČR se tak může jednat o kombinaci kratších slov a číselných znaků, např. „ZID2PLYN“, R0M2PLYN“ či SMRTR0MU“. S ohledem na širokou srozumitelnost některých cizích jazyků by přitom bylo možné na značky na přání žádat o přidělení slov negenerovaných českým jazykem. Jako příklad jmenovaný odbor uvedl výrazy „HATE4R0M“ či „DIEJUDE“. Jako další příklad ministerstvo uvádí slovo PA12ED0 (pedofil), či MA12TYR (mučedník),“ popsal Jan Jakovljevič.

Zapomenout musíte také na slova jako nácek, sráč, buzík nebo ksindl. Slovník ale jako vulgární vidí i zcela běžně používaná slova. Příkladem může být třeba fuchtle, frmol, ségra nebo mazec. U opravdu spousty slov jsme pak k nalezení jejich významu museli použít vyhledavač. A někdy, jako v případě slova lamprdóny ani ten nepomohl. Kromě tohoto výrazu si na značku na přání v žádném případě nedáte pojem šiksla, což je označení pro záletnou ženu. Ale ani pojem krachle, což jsou sladké placky z listového těsta. A mimochodem, zapomenout musíte také na jakákoliv slova týkající se prděni.

Štítky: , ,

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru