Hlavní obsah

Česko, země drahých léků? U stovky léků na předpis cena klesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko nepatří k evropským státům, kde by byly nejdražší léky na předpis. Výrazné zdražení, které nastalo v posledních letech u bydlení nebo služeb, se na cenách předepsaných léků příliš neodrazilo. Na doplatcích zaplatili lidé průměrně o deset korun víc. I proto, že jejich výši stát reguluje. Vyplývá to z analýzy mezinárodní společnosti IQVIA.

Foto: Envato

Léky - ilustrační fotografie.

Článek

„Reálné ceny léků na předpis v lékárnách v České republice za posledních pět let klesaly. Růst jejich cen byl výrazně nižší než růst indexu spotřebitelských cen,“ řekl Martin Fiala, ředitel analytické společnosti IQVIA, u které si asociace sdružující farmaceutické firmy analýzu zadala.

Ceny léků se v posledních letech zvyšovaly pomaleji, než je to u cen za bydlení nebo potraviny. U léků byl nárůst o dvě procenta, u bydlení v průměru o deset procent.

Peníze, které lidé nechali v lékárnách za doplatky, tak za poslední roky poskočily nepatrně. Jde ovšem o průměr, což situaci zkresluje, jelikož se doplatky mohou mezi jednotlivými přípravky významně lišit.

Před pěti lety pacienti u jednoho balení dopláceli v průměru 60 korun, loni to bylo 71 korun, ukázala analýza.

„Více než polovina léků, na které veřejné zdravotní pojištění přispívá, je zcela bez doplatků,“ zdůraznil za Českou asociaci farmaceutických firem ředitel Filip Vrubel.

Tím, že se na český trh dodává více balení léků, se podle něj zvyšuje i dostupnost pro pacienty. Loni vydaly lékárny pacientům 154 milionů balení léků na předpis za celkem 44 miliard korun.

Nedoručených přeplatků za léky přibývá. Senioři přicházejí i o tisíce

Finance

Výdaje domácností na léky se dlouhodobě zvyšují. U léků na předpis je výše doplatků omezená. Zdravotní pojišťovny například seniorům nad 70 let vrací čtvrtletně zpět peníze, které zaplatili za léky v lékárně a překročili tím v součtu částku 500 korun. Mnozí si ale přeplatky nevyzvedávají a nechávají je pojišťovně. Jen u Všeobecné zdravotní pojišťovny takto loni zůstalo 45 milionů korun.

Ministerstvo zdravotnictví chce mechanismus upravit tak, aby se lidem nic vracet nemuselo. Už v lékárně při vyzvedávání receptu by byl pacient upozorněn, že limitu dosáhl, a nic dalšího by za léky neplatil.

Stovka nejprodávanějších

Analytici z IQVIA přišli také se závěrem, že u stovky nejprodávanějších léků na předpis za posledních pět let ceny výrobců klesly. Patří sem například přípravky na srážlivost krve nebo srdečně-cévní onemocnění, které jsou široce užívané.

Důvodem je podle zástupců firem konkurenční boj, tlak na nízkou cenu ze strany úřadů a regulační mechanismy státu. Výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu David Kolář i Vrubel dlouhodobě odmítají, že jsou v Česku léky ve srovnání s okolními státy EU výrazně dražší.

Stejně to vidí i lékárníci. Na nízké ceny dlouhodobě upozorňují zejména v souvislosti s častými výpadky léků a malou konkurencí. Zástupci ministerstva několikrát odmítli, že by nízké ceny byly hlavní příčnou nedodávání léků do Česka.

Stát reguluje pouze ceny u léků na předpis, do cen volně prodejných léků nezasahuje. Právě u volně prodejných léků bývá zdražení citelnější, jediným omezením je pro výrobce konkurenceschopnost a ochota lidí vyšší cenu zaplatit.

U léků na předpis pacient doplácí v lékárně rozdíl v tom, za kolik lék prodává výrobce, potažmo lékárna, a do jaké výše na něj přispívá zdravotní pojišťovna.

Analýza: Trh s léky v Česku ovládly zahraniční firmy

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám