Jan Kučera se stal vedoucím Katedry dirigování HAMU

Pozici vedoucího Katedry dirigování na pražské HAMU bude zastávat dirigent, skladatel a klavírista Jan Kučera.
Jan Kučera (foto se souhlasem Jana Kučery)
Jan Kučera (zdroj Jan Kučera)

Ve výběrovém řízení na pozici vedoucího Katedry dirigování Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Praze uspěl Jan Kučera, který nahradil doc. MgA. Tomáše Koutníka. Zároveň bude Kučera zastávat pozici pedagoga pro výuku studijního programu Katedry dirigování. Kučera na svých sociálních sítích sdílel své dojmy: “Pár let už o nějaké formě předávání svých zkušeností přemýšlím, proto se na to moc těším! Zde je to navíc spojeno s velkou výzvou dirigentskou katedru oživit, zatraktivnit a přilákat tak dobré studenty – budoucí dirigenty.”

Jan Kučera se narodil 11. října 1977 v Klatovech. Absolvoval Pražskou konzervatoř a HAMU. V roce 2007 získal čestné uznání na dirigentské soutěži Pražského jara.

Zpočátku působil jako asistent šéfdirigenta Symfonického orchestru Českého rozhlasu. V Národním divadle v Praze nastudoval v roce 2006 operu The Angels Lukáše Hurníka, v roce 2014 Antiformalistický jarmark / Orango Dmitrije Šostakoviče, o dva roky později Popelku Gioacchina Rossiniho. V roce 2015 uvedl v Národním divadle ve světové premiéře svoji komickou operu Rudá Marie. Dirigoval mimo jiné i v Národním divadle moravskoslezském a Divadle F. X. Šaldy v Liberci.

Spolupracuje s různými českými orchestry, diriguje klasickou, soudobou i crossoverovou hudbu. V letech 2008–2010 byl dirigentem v Symfonickém orchestru Českého rozhlasu. V letech 2015–2021 zastával šégdirigentskou pozici v Karlovarském symfonickém orchestru.

Mezi jeho kompozicemi jsou opery, symfonická, baletní, komorní, kantátové i písňová díla.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments