Reklama

Škoda prichádza do Gran Turismo 7 s elektrickým superšportom

Tomáš Kuník

Česká automobilka sa dnešným dňom stáva súčasťou obľúbenej videohernej série Gran Turismo. Deje sa tak vôbec po prvýkrát od vydania prvej Gran Turismo hry v decembri 1997. Škoda a PlayStation sa túto veľkú udalosť rozhodli adekvátne osláviť špeciálnou novinárskou akciou s napínavými pretekmi priamo v centre Prahy. Akcie sa zúčastnili aj samotný šéf štúdia Polyphony Digital a my sme pri tejto výnimočnej udalosti nemohli chýbať.

Štvrtok, 25. apríla sa zapíše do histórie značky Gran Turismo a českej automobilky Škoda. Napriek tomu, že Gran Turismo je už legendárnou, ale stále žijúcou hrou, značka Škoda v nej chýbala. Vzájomnú spoluprácu odštartovali veľkolepo – unikátnym elektromobilom Škoda Vision Gran Turismo, ktorý je inšpirovaný modelom Škoda 1100 OHC Spider z roku 1957. Model vyvinutý pre preteky 24 hodín Le Mans má svoje čestné miesto v auto-moto histórii, preto aj dnes mohol slúžiť ako predloha pri návrhoch Škoda VGT.

Obsah pokračuje pod reklamou

Dizajnér Škoda, Olivera Stefaniho, sa so svojim tímom pustili do ambicióznej štúdie moderného jednomiestneho pretekárskeho elektromobilu, ktorý preniesli do digitálnej reality. „Keď sa dizajnérsky tím Škoda Auto pustil do tohto veľmi špeciálneho projektu, rozhodli sme sa vytvoriť futuristickú verziu modelu Škoda 1100 OHC Spider pre digitálnu dobu, inovatívne spojenie minulosti a budúcnosti, ktoré zahŕňa prvky nášho nového dizajnového jazyka Modern Solid. Výsledkom je fascinujúce spojenie tradičného motoristického športu a virtuálnej elektrickej pretekárskej budúcnosti.“

Zdroj | Škoda

Špičkový moderný podpis je možné nájsť aj v interiéri. Jediný priestor je tu pre vodiča, ktorý je obklopený bezpečnostnými prvkami aj vďaka škrupinovému ergonomickému sedadlu so šesťbodovými pásmi. Futuristicky pôsobí karbónový volant, ktorý má špecifický ploský tvar a navrhnutý bol v spolupráci s dlhoročnými hráčmi Gran Turismo. Priamo nad volantom sa nachádza kryštálový kameň, ktorý signalizuje úroveň výkonu.

Nechýba panoramatický displej, ktorý okrem dôležitých informácií zobrazuje aj dianie za autom spolu s informáciami zo senzorov pre dokonalý prehľad. Pre dosiahnutie čo najlepších parametrov bolo potrebné držať sa striktne fyzikálnych zákonov – GT nie je len hra, ale aj simulátor. Malá svetlá výška, predĺžená karoséria a ostré línie sú kľúčové prvky Škoda Vision Gran Turismo, ktoré zabezpečujú futuristický vzhľad a zároveň skvelú aerodynamiku.

Tú zároveň dopĺňa zadný dvojitý spoiler pre dosiahnutie potrebného prítlaku, čím sa jazdné vlastnosti výrazne zlepšujú v kľúčovom parametri pretekárskych áut. Samostatnou kategóriou je enormný výkon, ktorý zabezpečujú až štyri elektromotory. Celkový systémový výkon Škoda Vision GT je 800 kW, respektíve 1 072 koní, s krútiacim momentom 1 020 Nm. Zrýchlenie sa síce priamo v špecifikáciách neuvádza, rovnako ako maximálna rýchlosť, z testovania priamo na akcii v Prahe vieme, že je obmedzená na cca 310 km/h.

Nakoľko je prevodovka jednostupňová, maximálne otáčky motora dosahujú až 25 000 otáčok za minútu. Enormné elektromotory zásobuje energiou akumulátor s kapacitou 87 kWh. Jazdné vlastnosti sú skutočne špičkové. Síce sme priamo v Prahe mali možnosť odjazdiť len pár kôl, oproti iným elektromobilom je jazdný model citeľne precíznejší. Ak jazdíte na volante, s autom sa dokážete rýchlo zžiť. Najväčšou nástrahou je ale extrémna pretáčavosť, takže s akcelerátorom je nutné zaobchádzať skutočne opatrne.

Dizajnéri sa odviazali aj pri nastavovaní digitálneho športového zvuku, ktorý je výrazný, ale zároveň decentný z pohľadu kombinácie oboch svetov – spaľovacích motorov a elektromotorov. Škoda Vision Gran Turismo prichádza do hry hneď v dvoch rôznych farebných prevedeniach, ktoré skrývajú historické odkazy – na model Škoda 130 RS a nedávny koncept Škoda Vision 7S.

Príchod značky Škoda do hry Gran Turismo je veľmi vítanou novinkou, ktorá však, pevne veríme, neskončí len pri špeciálnom VGT a bude pokračovať postupným rozširovaním ďalších zaujímavých Škodoviek. Zoznam modelov, ktoré by sme v hre radi videli, je veľký.

Ďalšia story
Zatvoriť

Newsletter

Ďakujeme za váš záujem! Odteraz vám už neunikne žiadna novinka.
Ľutujeme, ale váš formulár sa nepodarilo odoslať.