Parlament schválil revizi společné zemědělské politiky EU 

Tisková zpráva 
 
 

Sdílet tuto stránku: 

  • Revidované environmentální „podmínky“ budou platit již pro žádosti o podporu EU v roce 2024 
  • Možnost dalších výjimek z některých pravidel společné zemědělské politiky v případě extrémního počasí  
  • Menší zemědělské podniky budou osvobozeny od kontrol a sankcí za nedodržování některých pravidel 
Revize SZP mění pravidla pro některé environmentální podmínky, které musí zemědělci dodržovat © Angelos Tzortzinis / AFP  

Poslanci přijali revizi společné zemědělské politiky, jejímž cílem je zmírnit administrativní zátěž zemědělců.

Ve středu Parlament změnu nařízení o strategickém plánu společné zemědělské politiky (SZP) a horizontálního nařízení 425 hlasy (130 bylo proti a 33 se zdrželo hlasování). Poslanci přijali návrh právního předpisu s technickými úpravami navrženými Radou a schválenými výborem EP pro zemědělství dne 15. dubna 2024.

Další postup

Nařízení nyní musí schválit Rada. Belgické předsednictví Rady informovalo Parlament, že pokud poslanci návrh přijmou v podobě, na které se dohodl Zvláštní výbor Rady pro zemědělství, přijme Rada stejné znění.

Po schválení Radou bude nařízení zveřejněno v Úředním věstníku EU a vstoupí okamžitě v platnost. Zemědělci budou moci uplatňovat revidované environmentální podmínky pro své žádosti o finanční podporu EU již v roce 2024.

Souvislosti

Přezkum SZP mění pravidla pro tři environmentálních podmínky, které musí zemědělci dodržovat pro udělení finančních prostředků EU. Zároveň poskytuje členským státům větší flexibilitu při udělování výjimek z pravidel SZP, pokud se vyskytnou problémy s jejich uplatňováním, a v případě problémů způsobených extrémním počasím. Malé zemědělské podniky do deseti hektarů by byly osvobozeny od kontrol a sankcí za nedodržování některých pravidel SZP.

V zájmu urychlení přijetí nových opatření Parlament rozhodl o projednání právního předpisu v rámci postupu pro naléhavé případy.

V samostatném hlasování v úterý Parlament rozhodl nevznést námitku proti doplňujícímu návrhu Komise balíčku pro zjednodušení SZP. Jeho cílem je dát členským státům větší flexibilitu při uplatňování další podmínky SZP: požadavku na udržení poměru trvalých travních porostů k zemědělské ploše nad 5 % ve srovnání s rokem 2018 (GAEC 1).