Nevzdávejte cestovatelská předsevzetí. Jaro jen ten pravý čas procestovat Evropu

  0:01 – ADVERTORIAL
Evropské metropole jsou známé tím, že jsou v létě plné turistů. Předběhněte je a vydejte se na jejich prozkoumávání už na jaře. Užijete si tak města bez davů, a dokonce o dost levněji. Máme pro vás tipy, jak si jaro 2024 vychutnat cestovatelsky naplno.
Všechny cesty vedou do Říma. Rezervujete si proto jízdenku a z Brna vyrazte na...

Všechny cesty vedou do Říma. Rezervujete si proto jízdenku a z Brna vyrazte na průzkum nejromantičtější evropské metropole | foto: Regiojet

Dali jste si novoroční předsevzetí, že letos budete cestovat víc než dosud? Máte omezený rozpočet i dny dovolené? Nevadí. Cestovat se dá lehce, levně, ekologicky a hlavně často. Za objevováním nových míst, kultur a tradic nemusíte létat tisíce kilometrů daleko, velmi atraktivní destinace jsou kousek za našimi hranicemi. Není nic jednoduššího než nasednout na palubu žlutých autobusů a vlaků společnosti RegioJet a vydat se za pár korun za zážitky třeba do Berlína, Curychu, Amsterdamu, Budapešti nebo Říma.

Pokud hledáte destinaci, kam se přesunete za dopoledne a několikadenní pobyt vás finančně nezruinuje, pak je Německo ideální volbou. RegioJet tam vypravuje přímé autobusové linky několikrát denně. Kosmopolitní Berlín patří nepochybně mezi top evropská města. Procházejte se po náměstí Alexandrplatz se známou televizní věží, která ční nad čtyřmilionovým městem jako maják, prohlédněte si ornamentálně zdobenou Braniborskou bránu z roku 1791, originální Památník holokaustu nebo budovu parlamentu Reichstag se skleněným střešním dómem. Berlín je zároveň městem kultury a moderního umění. Jedním z prvotřídních muzeí je Pergamonmuseum, monumentální expozice věnovaná blízkovýchodním památkám je přímo dechberoucí.

Výhledy na Labe, koaly, surfing na řece i pivo

K výletu s rodinou nebo kamarády vybízejí Drážďany. Žlutý autobus je tam z Prahy za dvě hodiny. Drážďany jsou po zásluze pokládány za jedno z nejkrásnějších měst v Německu. Povinnou zastávkou pro všechny cestovatele je barokní palác Zwinger se zahradami, významnými muzei a galeriemi s obrazy Rubense či Rembrandta. Unikátní Porcelánová kolekce patří k největším sbírkám svého druhu vůbec. Nejlepší výhled na Labe se otevírá ze slavné Brühlovy terasy. Pokud vám při návštěvě Drážďan zbyde čas, určitě se vydejte do zoologické zahrady. Čeká na vás tisícovka zvířat včetně koal, tučňáků, slonů nebo lvů.

Drážďany jsou po zásluze pokládány za jedno z nejkrásnějších měst v Německu

Hlavní město piva a Bavorska? Mnichov není třeba dlouze představovat. Anglická zahrada, jeden z největších městských veřejných parků, vybízí k romantickým procházkám, a dokonce si na zdejších umělých tocích můžete zasurfovat. Architektonickým skvostem je královský barokní palác Nymphenburg. Najdete tu expozici porcelánu, kočárů a historie zámku. Pivo a slavný Oktoberfest patří k Mnichovu stejně jako k zimě sníh. Pokud se chcete o historii výroby piva a počátcích festivalu dozvědět víc, navštivte Muzeum piva a Oktoberfestu. Příznivci aut i moderní architektury si na své přijdou v muzeu a futuristickém zábavním centru BMW Welt, které je věnované právě populárním bavorským autům.

Gurmánské zážitky, květinový trh, Rembrandt a da Vinci

Klobása stadtjäger, sýrové fondue v chlebu, medové sušenky tirggel, restované telecí geschnetzeltes a čokoládou provoněné ulice. Největší švýcarské město Curych je evropským rájem gurmánů. Místní speciality si vychutnáte ve špičkových podnicích, za návštěvu pak stojí i restaurace Blindekuh, kde gastronomické speciality připravuje nevidomý či jinak zrakově znevýhodněný personál. Curych je perfektní destinací pro relax. Až si dostatečně užijete pohodu v některé z malebných kaváren, vydejte se na prohlídku Beyerova muzea hodin na Bahnhofstrasse. Na tomto místě se o švýcarských hodinkách dozvíte úplně vše.

Není to sice nejblíž, ale cesta pohodlným nočním autobusem z Prahy do Amsterdamu uteče rychle. Špičková muzea, moderní architektura, ikonické vodní kanály, uvolněná atmosféra i bohatý noční život. Hlavní město Nizozemska nabízí pro každého něco. Jedny z nejúchvatnějších kanálů skrývá čtvrť Jordan. Kromě toho zde najdete obchody s uměním, rázovité kavárny i trh se starožitnostmi. Vyhledávanou atrakcí je květinový trh Bloemenmarkt na nejstarším městském kanálu Singel. Lepší místo pro nákup tulipánů, dekorací a originálních suvenýrů nenajdete. V domě Anny Frankové si připomenete příběh dívky, která se zde s rodinou dva roky skrývala před nacisty. Amsterdam je také domovem nejvýznamnějšího muzea v Nizozemsku. Rijksmuseum vás uchvátí velkolepou sbírkou umění, jejíž součástí je i slavný Rembrandtův obraz Noční hlídka.

Největší švýcarské město Curych je evropským rájem gurmánů

Všechny cesty vedou do Říma. Rezervujete si proto jízdenku a z Brna vyrazte na průzkum nejromantičtější evropské metropole. Navštivte věhlasná muzea ve Vatikánu, prohlédněte si pozůstatky antické architektury a sochy v areálu Forum Romanum, ze všech možných úhlů obdivujte Římské koloseum a odpočiňte si u fontány di Trevi se sochou Neptuna uprostřed. Oázu klidu v téměř třímilionovém velkoměstě představuje park a zahrada Villa Borghese. Areál je domovem krásných soch, jezírek i fontán. V Galerii Borghese jsou k vidění díla velkých mistrů Raffaela, da Vinciho nebo Caravaggia.

Horské dráhy, sacher, UFO a termály

Centrum středoevropské kultury a rodiště klasické hudby. Návštěva Vídně s okázalou barokní architekturou a několika skvělými muzei nikdy nezklame. Belvedere se chlubí největší sbírkou obrazů secesního umělce Gustava Klimta i díly Egona Schieleho a Oskara Kokoschky. Majestátní palác Schönbrunn patří mezi nejlepší ukázky barokního stavitelství, náleží k němu rozlehlá zahrada a muzeum kočárů. Odpolední procházku si zpříjemníte posezením v jedné ze stylových kaváren, kde si dáte vídeňskou kávu, štrúdl či sacher. Znalci klasické hudby jistě nevynechají návštěvu proslulé Vídeňské státní opery. Nejlepší adresou pro rodiny s dětmi je Prátr. Původní park z roku 1766 se proměnil v obrovský zábavní komplex s kolotoči, horskými dráhami a řadou dalších atrakcí. Vydat se tam navíc můžete nejen autobusem, ale i vlakem.

Jako stvořená pro toulání se klikatými uličkami je Bratislava, kam rovněž směřují linky žluté flotily RegioJet. Vybrat si můžete jak cestu autobusem, tak vlakem. Architektonickou perlou Bratislavy je ikonický most zvaný „bratislavské UFO“ s restaurací na vrcholu pilíře – stejně jako více než sto let starý Modrý kostel sv. Alžběty. Při návštěvě slovenské metropole nelze vynechat historický areál Bratislavského hradu, z jehož nádvoří se otevírá parádní výhled na Dunaj. Jako na dlani budete mít celé město z vojenského památníku Slavín, v jehož okolí se nachází díla známých slovenských sochařů.

Jen málokde toho prožijete tolik jako v Budapešti. Během jediného dne můžete relaxovat v lázních, vychutnat si romantickou plavbu po řece a večer vyrazit do ruinových barů

Prodloužený víkend nebo klidně celý týden se dá strávit v Budapešti. Stačí naskočit na autobus nebo vlak, jízdenky na vlak z Prahy začínají na 399 korunách, a z Brna jsou ještě levnější – pořídíte je od 249 korun. Jen málokde toho prožijete tolik jako v městě na Dunaji. Během jediného dne budete relaxovat v lázních, vychutnáte si romantickou plavbu po řece se sklenkou tokajského vína a večer vyrazíte do osobitých ruinových barů. Zkrátka nepřijdou ani příznivci památek. Velká synagoga patří k největším na světě, součástí komplexu je modlitebna, muzeum, památník holokaustu i židovský hřbitov. Mezi nejfotogeničtější místa v Budapešti se řadí třeba Rybářská bašta z konce 19. století. Nejkrásnější kostel ve městě pak najdete na náměstí Szentháromság: interiéry Matyášova chrámu z roku 1255 jsou plné bohatě zdobených fresek a vitráží, soch a oltářů, ze zvonice je navíc působivý výhled na město.

Autor:
Témata: muzeum

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  4.5 11:52

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

7. května 2024

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai...

Cestování učí člověka milovat život, říká Tereza Ramba

6. května 2024

Je herečkou, podnikatelkou a mámou dvou malých dětí. Ne všichni o ní však vědí, že procestovala...

Už toho máme dost! Jak se populární destinace perou s přemírou turistů

1. května 2024

Velké pokuty za prkotiny, deklasování turistů na chodící peněženky, vytváření organizovaného...

Rekordní jeskyně světa. V unikátním žebříčku je zastoupené i Česko

2. května 2024

Po celém světě bychom napočítali více než 1 200 veřejnosti přístupných jeskyní, které ročně...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

7. května 2024

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai...

Cestování učí člověka milovat život, říká Tereza Ramba

6. května 2024

Je herečkou, podnikatelkou a mámou dvou malých dětí. Ne všichni o ní však vědí, že procestovala...

ZANIKLÉ TRATĚ: Vlečku do Terezína stavěli vězni ghetta, vozila je na smrt

5. května 2024

Seriál Devětasedmdesátý díl zaniklých tratí se bude věnovat snad jediné dráze u nás, která neměla nikdy...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  4.5 11:52

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Bagárová zrušila „vysněný“ koncert v O2 areně. Kvůli ztrátě radosti, tvrdí

Plánovaný zářijový koncert Moniky Bagárové v pražské O2 areně se neuskuteční. Zpěvačka se jej rozhodla zrušit. Jako...

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...