6. 5. 2024

INFOKURÝR

INFORMACE Z DOMOVA I ZE SVĚTA

Jemenští Húsíové oznamují útoky na tři americká a izraelská plavidla

Húsíové (Ansar Allah) v Jemenu 24. dubna oznámili, že zamířili na dvě lodě Spojených států v Adenském zálivu a na izraelskou loď v Indickém oceánu.

„Na podporu palestinského lidu v Gaze a v reakci na americko-britskou agresi proti naší zemi provedly naše námořní síly vojenskou operaci zaměřenou na americkou loď MAERSK YORKTOWN v Adenském zálivu s řadou vhodných námořních raket. a zásah byl přesný,“ uvedl mluvčí armády Houthi brigádní generál Yahya Sarea v prohlášení.

„Provedli jsme také další dvě vojenské operace s použitím bezpilotních letounů naložených bombami, z nichž jedna byla zaměřena na americkou válečnou loď v Adenském zálivu s řadou dronů a druhá operace byla zaměřena na izraelskou loď MSC VERACRUZ v Indickém oceánu s počet dronů. Obě operace úspěšně dosáhly svých cílů,“ dodal, aniž by upřesnil datum těchto útoků.

Mluvčí dále varoval, že Húsíové „budou i nadále bránit izraelským lodím nebo jakékoli lodi mířící do Izraele v průjezdu Rudým mořem, Arabským mořem a Indickým oceánem, dokud nebude zastavena izraelská agrese na palestinský lid v Gaze a obléhání. je zrušeno,“ slibuje, že skupina v nadcházejících dnech podnikne další akce.

Dříve v ten den, United Kingdom Maritime Trade Operations, oddíl královského námořnictva, ohlásil výbuch poblíž lodi v Adenském zálivu, který nezpůsobil žádné škody ani oběti.

Americké ústřední velení (CENTCOM) 25. dubna uvedlo, že spojenecké plavidlo úspěšně zaútočilo na jednu protilodní balistickou střelu, která byla odpálena z oblastí kontrolovaných Houthi v Jemenu nad Adenským zálivem o den dříve.

Střela pravděpodobně zamířila na MV Yorktown, plavidlo vlastněné a provozované pod americkou vlajkou s 18 členy americké a čtyřmi řeckými členy posádky, uvedlo velení v prohlášení s tím, že nedošlo k žádným zraněním ani škodám hlášeným ze strany USA, koalice nebo obchodní lodě.

CENTCOM také v prohlášení uvedl, že jeho síly ve stejný den úspěšně zasáhly a zničily čtyři bezpilotní letouny nad oblastmi Jemenu kontrolovanými Houthi.

„Bylo rozhodnuto, že ASBM [protilodní balistické střely] a UAV [bezpilotní vzdušné prostředky] představují bezprostřední hrozbu pro USA, koalici a obchodní plavidla v regionu,“ uvedlo velení. „Tato opatření jsou přijímána s cílem chránit svobodu plavby a učinit mezinárodní vody bezpečnější a bezpečnější pro USA, koalice a obchodní plavidla.“

Húsíové, kteří jsou podporováni Íránem, zaútočili od loňského listopadu na desítky plavidel spojených s Izraelem nebo vlastněných USA a Spojeným královstvím v Rudém moři, Adenském zálivu, Arabském moři a Indickém oceánu v reakci na izraelské války a obléhání Gazy.

Ve snaze odradit Húsíje provedly USA a Velká Británie od ledna více než 400 úderů na oblasti v Jemenu kontrolované Húsíy. Při těchto náletech bylo zabito nejméně 37 lidí a 30 dalších bylo zraněno. Přesto zůstává skupina nezastrašená.

 

 

Sdílet: