Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Sport

Carolina a Florida slaví v play off další výhry a jsou krok od postupu

Teuvo Teravainen (86), Martin Nečas (88), Brent Burns a Jaccob Slavin slaví gól Carolina Hurricanes. foto: AP

Ve čtvrtek nabídlo play off hokejové NHL jen dva duely. Carolina i díky asistenci Martina Nečase porazila NY Islanders těsně 3:2 a v sérii vede již 3:0 na zápasy. Stejný vývoj nabrala i konfrontace Floridy s Tampou. Naposledy Panthers uspěli na ledě soupeře v poměru 5:3.
  6:21aktualizováno  6:36

Po domácích výhrách 3:1 a 5:3 dokázali ve velké formě hrající hokejisté Caroliny uspět nad Islanders i na jejich ledě. Třetí vítězství v sérii urvali po těsném skóre 3:2 poté, co v první třetině hosty poslali do trháku obránci Brent Burns s Dmitrijem Orlovem. U úvodní trefy si připsal asistenci i Martin Nečas (14:43, 0+1, +/-: 0, 1 střela).

Na startu druhé dvacetiminutovky New York dostal zpátky do kontaktu před bránou zakončující Pierre Engvall. Krátce na to ovšem Sebastian Aho přesně zamířil z mezikruží a vyhnal tak domácího brankáře Ilju Sorokina předčasně na střídačku.

Jeho kolega Semjon Varlamov již sice ze zbývajících osmi střel Hurricanes neinkasoval, domácí ale dokázali skóre jen zkorigovat. Poslední slovo patřilo v 38. minutě Brocku Nelsonovi. Gólman vítězů Frederik Andersen pochytal 29 z 31 střel, u dvou z celkových tří branek Caroliny asistoval útočník Andrej Svečnikov.

Carolina vstupovala do série proti Islanders v roli velkého favorita, vedení 3:0 na zápasy je naopak překvapivé v souboji Floridy s Tampa Bay. Panthers navázali na domácí úspěchy 3:2 a 3:2PP triumfem 5:3 z ledu Lightning a jsou jen krok od postupu do druhého kola play off.

Domácí se radovali jen za začátku druhého dějství, kdy otevírací branku Matthewa Tkachuka vymazali Steven Stamkos s Tylerem Mottem. Nejtěsnější vedení jim však dlouho nevydrželo, když na 2:2 upravoval stav v polovině řádné hrací doby kanonýr Sam Reinhart. Po zásahu beka Brandona Montoura z 37. minuty Florida navíc vývoj otočila a po zbytek duelu již o něj nepřišla.

Na další gól se čekalo do 50. minuty, kdy náskok Panthers pojišťoval Steven Lorentz. Naději Tampě vrátil snížením z času 54:50 centr Nicholas Paul, drama se ovšem nekonalo. Při závěrečné hře domácích bez brankáře se do prázdné klece trefil podruhé v zápase Tkachuk a bylo hotovo.

Vítěz bodování NHL ze základní části Nikita Kučerov si připsal jednu asistenci, celkově má po třech startech v play off na kontě bilanci 0+3. Lídr Floridy Matthew Tkachuk si naopak již připsal bodů pět (3+2) stejně jako Carter Verhaeghe (2+3).

Výsledky:

NHL
Čtvrtfinále V. konference 26. 4. 2024 1:00
Tampa Bay Lightning Tampa Bay Lightning : Florida Panthers Florida Panthers 3:5 (0:1, 2:2, 1:2)
Góly:
20:34 Stamkos (Hedman, Kučerov)
22:56 Motte (Jeannot)
54:50 Paul (Duclair, Černák)
Góly:
10:39 M. Tkachuk (Lundell, Verhaeghe)
29:58 Reinhart (Tarasenko, Montour)
36:30 Montour (Lorentz, Okposo)
49:41 Lorentz (Cousins, Forsling)
59:29 M. Tkachuk (Verhaeghe)
Sestavy:
Vasilevskij (Tomkins) – D. Raddysh, Hedman (A), Černák, Dumba, Perbix, Lilleberg – Kučerov (A), Point, Duclair – Stamkos (C), Cirelli, Hagel – Chaffee, Paul, Eyssimont – Motte, Glendening, Jeannot.
Sestavy:
Bobrovskij (Stolarz) – Ekblad (A), Forsling, Montour, Mikkola, Kulikov, Ekman-Larsson – Reinhart, Barkov (C), Tarasenko – M. Tkachuk (A), Lundell, Verhaeghe – Rodrigues, Stenlund, Luostarinen – Cousins, Lorentz, Okposo.

Stav série: 0:3

NHL
Čtvrtfinále V. konference 26. 4. 2024 1:30
New York Islanders New York Islanders : Carolina Hurricanes Carolina Hurricanes 2:3 (0:2, 2:1, 0:0)
Góly:
22:48 Engvall (Lee, Pelech)
37:39 Nelson
Góly:
04:43 Burns (Nečas, Teräväinen)
10:25 Orlov (Svečnikov, Chatfield)
27:14 S. Aho II (Svečnikov, Chatfield)
Sestavy:
Sorokin (28. Varlamov) – Dobson, A. Romanov, Pulock, Pelech, Bortuzzo, Reilly – Barzal, Horvat, Cizikas – Palmieri, Nelson, Fasching – Engvall, Pageau, Lee – Clutterbuck, MacLean, M. Martin.
Sestavy:
Andersen (Kočetkov) – Burns, Slavin, DeAngelo, Skjei, Chatfield, Orlov – Svečnikov, S. Aho II, Guentzel – Nečas, Kotkaniemi, Teräväinen – Jarvis, J. Staal, Martinook – Noesen, Je. Kuzněcov, Drury.

Rozhodčí: Kelly Sutherland, Trevor Hanson, Pierre Lambert – Brandon Gawryletz, Tommy Hughes, Kiel Murchison

Stav série: 0:3

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...