Rusko hromadí zbraně: Německý ministr obrany varuje před plněním skladů

Přidat na Seznam.cz

Podle informací německého televizního kanálu N-TV, které přinesl 25. dubna, ruská armáda již vyrábí více zbraní a vojenského vybavení, než kolik potřebuje pro svou válku proti Ukrajině, a plní své zbrojnice, uvedl německý ministr obrany Boris Pistorius. Informuje o tom také deník Ukrainska Pravda.

Přestože Západní snahy o oslabení ruské průmyslové a vojenské produkce jsou značné, Rusko pouze zvyšuje své investice do výroby zbraní, přidělujíc rekordní část svého federálního rozpočtu na rok 2024 na vojenské potřeby.

Jak se Rusko přepíná do režimu válečné ekonomiky, „velká část nebo část toho, co je nově vyrobeno, již neputuje na frontu, ale končí ve skladech,“ uvedl Pistorius.

Ministr varoval, aby se nepředpokládalo, že ruský prezident Vladimir Putin hromadí zbraně pouze „z opatrnosti.“ Místo toho, jak dodal Pistorius, hlava Kremlu může mít v úmyslu jiné „plány.“

Ruská výroba zbraní staví Ukrajinu do nevýhody na bojišti, což umožňuje ruským vojákům překonat ukrajinské obránce v některých oblastech desetkrát.

„Stále jsme neviděli, kde je ‚bod zlomu‘ Ruska,“ řekl Mark Riisik, zástupce ředitele oddělení plánování politiky estonského ministerstva obrany. „Ruská výroba zbraní je mnohem vyšší, než jsme očekávali, opravdu,“ dodal.

Ukrajině se těžko daří držet krok s Ruskem v této oblasti, protože ukrajinské a spojenecké kapacity pro vojenskou výrobu často zaostávají za ruskými.

Rusko vyrábí třikrát více dělostřeleckých granátů, než kolik může Washington nebo EU poskytnout Kyjevu. Zatímco Západ zvyšuje tempo a snaží se zvýšit svou produkci, může trvat rok nebo déle, než se tyto snahy projeví výsledky.

Zdroj: N-TV, Ukrainska Pravda