3 v 1. Tři dobroty z jednoho bramborového těsta

Foto: Rýdlová J.

Ušetřit čas, a přesto uvařit rychle a dobře. Z jednoho bramborového těsta můžete vykouzlit hned několik sladkých kulinářských výtvorů, kterými potěšíte oko i žaludek, a to nejen malých strávníků.

Správný typ brambor

Receptů na bramborové těsto existuje celá řada. Možná právě ve vaší rodině máte nějaký oblíbený, na který nedáte dopustit. Pokud ne, použijte náš recept. Výsledné těsto má mít takovou konzistenci, abychom z něj mohli vyválet alespoň menší plát a z něj pak vykrojit kolečka. Důležité je použít správný typ brambor, a to varný typ C. Tyto brambory obsahují nejvíce škrobu, takže se poměrně snadno rozvaří. Právě díky vysokému obsahu škrobu se nám s těstem bude dobře pracovat, protože těsto bude lépe držet pohromadě.

Recept na bramborové těsto

  • 750 g brambor vařených ve slupce, typ C
  • 1 vejce
  • 100 g hrubé mouky
  • 150 polohrubé mouky
  • trochu soli

Brambory uvaříme ve slupce (klidně předchozí večer), oloupeme a nastrouháme na jemnějším struhadle. Vypracujeme těsto. Mouku opatrně dosypáváme, každé brambory jsou totiž trochu jiné, tudíž někdy jí bude zapotřebí více, jindy méně.

Foto: Rýdlová J.

3 v 1

Z těsta vyválíme plát a z něj kolečka. Jako vykrajovátko můžeme použít třeba sklenici, kterou otočíme dnem vzhůru. Velikost koleček závisí na tom, co chceme z těsta vytvořit. Máme několik možností:

Placičky. Smažíme je na rozpálené pánvi velmi jemně potřené tukem. Pak je natíráme povidly nebo marmeládou.

Povidlové taštičky. Vykrojíme větší kolečko, které naplníme tak, abychom jej mohli přeloži na půl a prsty dotvarujeme okraje. Můžeme použít i speciální vykrajovátka, která práci značně ulehčí a vylepší vzhled. Klademe do vroucí vody a vaříme cca 6 minut. Vyjmeme děrovanou vařechou. Podáváme posypané mletým mákem, trochou cukru a polité trochou rozpuštěného másla.

Plněné knedlíky. V tomto případě vyválíme těsto na hrubší plát a kolečka plníme dle libosti ovocem (např. švestkami, kousky jablek, jahodami, malinami). Opět klademe do vroucí vody, ale vaříme zpravidla o něco déle než taštičky. První, pokusný, knedlík rozkrojíme a zkontrolujeme, jestli těsto není syrové. Můžeme podávat např. s nastrouhaným perníkem, opraženou strouhankou nebo mákem, mírně osladit a trochu polít rozpuštěným máslem.

Přejeme dobrou chuť.