The Capitals: Premiér Sánchez zvažuje rezignaci kvůli korupční kauze své manželky

Pedro Sánchez © European Union

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


MADRID

Premiér Sánchez zvažuje rezignaci kvůli korupční kauze své manželky. Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu na sociální síti X oznámil, že si vezme pár dní na přemýšlení o své budoucnosti. Reagoval tak na kauzu, ve které figuruje jeho manželka Begoña Gómez. Ta čelí obviněním z údajného ovlivňování a korupce ze strany opozičních stran v parlamentu. Sánchez to označil za „špinavou kampaň“. (Fernando Heller | EuroEFE.Euractiv.es)


STOCKHOLM | RIGA

Švédsko vyšle do Lotyšska vojenský prapor NATO. Švédská vláda vyšle malý prapor do mnohonárodních sil NATO v Lotyšsku, čímž chce přispět k aktivitám transatlantické aliance. Ve čtvrtek to oznámil švédský premiér Ulf Kristersson. Do Lotyšska by mělo Švédsko vyslat zhruba 400 až 500 vojáků spolu s bojovým a terénním vozidlem a tankem Leopard.

Mise v Lotyšsku je součástí takzvaných předsunutých pozemních sil NATO (FLF), které byly zřízeny ve třech pobaltských státech a Polsku v roce 2017. Po úplné ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022 se NATO rozhodlo zřídit také takové síly i v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku. (Charles Szumski | Euractiv.com)


BRATISLAVA

Svoboda slovenských médií je v ohrožení, varuje Jourová. Místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová během čtvrtečního setkání s ministryní kultury Martinou Šimkovičovou a dalšími slovenskými vládními činiteli vyzvala k respektování svobody médií na Slovensku. Bylo to jen den poté, co vláda schválila nový návrh zákona o změnách veřejnoprávního média RTVS.

„Veřejnoprávní média mají velkou odpovědnost a musí být nezávislá a silná ve všech členských státech,“ napsala na sociálních sítích Jourová s tím, že během setkání na Slovensku „zdůraznila nutnost respektovat zákon o svobodě médií“. Do Bratislavy přijela, aby se setkala jak se zástupci médií a nevládních organizací, tak i s vrcholnými slovenskými politiky, včetně premiéra Roberta Fica.

Situaci komentovala Jourová ještě v krátkém online projevu při prezentaci průzkumu o svobodě médií 2024 v Budapešti.

„Dnešní výsledky ukazují, že občané zemí Visegrádu chtějí, aby média nebyla pod politickým tlakem. Mají ale obavy, že tomu tak není. Vidíme, že obavy narůstají na Slovensku a v Maďarsku, zatímco v Polsku se snižují. A občané očekávají, že EU podnikne rázná opatření na ochranu svobody médií,“ uvedla Jourová. (Natália Silenská | Euractiv.sk)


PRIŠTINA

Kosovská vláda chce od května zavést svazky osob stejného pohlaví. Oznámil to ve čtvrtek premiér Albin Kurti. Rozhodnutí souvisí s vůlí země vstoupit do Rady Evropy.

V současnosti je Černá Hora jedinou zemí západního Balkánu, která umožňuje občanské svazky osob stejného pohlaví.

„Kosovo bude usilovat o to, aby se brzy stalo druhou zemí západního Balkánu (…) nabízející svým občanům právo na občanské svazky osob stejného pohlaví. Budeme tvrdě pracovat, abychom to ve velmi blízké budoucnosti schválili,“ řekl Kurti na akci v Berlíně, kterou pořádala německá vládní SPD.

Zavedení svazků osob stejného pohlaví by bylo významným krokem, protože by to také učinilo Kosovo první zemí s muslimskou většinou, která je legalizuje. (Alice Taylor and Nick Alipour | Euractiv.com)


SOFIE

Bulharsku hrozí, že přijde o miliardy z fondů EU kvůli protestům horníků. Bulharsku hrozí, že přijde o 4,4 miliardy eur z finančních prostředků EU. Tamní parlament totiž odkládá klíčová klimatická legislativní rozhodnutí. Může za to odpor ze strany těžařů uhlí.

Pod jejich tlakem bulharský parlament ve čtvrtek odložil diskusi a hlasování o aktualizovaném plánu klimatické neutrality. Tato legislativa je klíčovou součástí Plánu obnovy země a její přijetí by Bulharsku dalo zelenou k získání evropských financí.

Země však čelí ústavní krizi a očekává se, že příští týden dojde k rozpuštění parlamentu. TO může celý transforamční plán země zhatit. (Krassen Nikolov | Euractiv.bg)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář