Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Drogy vyráběli a prodávali

PŘEROV - Organizovaná skupina prodala uživatelům minimálně půl kilogramu pervitinu. 

Přerovští kriminalisté sdělili po dlouhodobém rozpracování a zajišťování důkazního materiálu organizované skupině čtyř mužů a tří žen, ve věku od 25 do 37 let, obvinění ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za který jim dle trestního zákoníku hrozí trest odnětí svobody od dvou do deseti let. Na pět z obviněných byl z naší strany vydán na státní zastupitelství podnět k podání návrhu na vzetí do vazby. Čtyři z nich soudce poslal do vazby, kde budou čekat na rozhodnutí soudu. Zbývající tři jsou stíháni na svobodě.   

Jejich vzájemná spolupráce, jejichž cílem byl hlavně zisk finančních prostředků z prodeje pervitinu, chemických látek a léčivých přípravků, které jsou potřebné při výrobě metamfetaminu, začala v srpnu loňského roku a skončila v tomto měsíci jejich zadržením. To proběhlo ve stejný den na různých místech okresu Přerov a Kroměříž. Společně ale také organizovali nelegální obchod s marihuanou a výrobu pervitinu.

Každý z nich se na výše uvedeném podílel různou měrou a způsobem. Někteří z nich nakupovali a obstarávali pro účely nelegální výroby pervitinu potřebné chemikálie. Léky nakupovali nejen v lékárnách na území České republiky, ale vydávali se pro ně i do sousedního Polska. Další ze členů skupiny poskytovali prostory, konkrétně byty a garáž, kde se návyková látka vyráběla. Jedna žena a dva muži se přímo podíleli na výrobě metamfetaminu, který pak poskytovali ostatním k následné distribuci a pro jejich vlastní potřebu. Všichni obvinění jsou také uživatelé návykových látek. Koncem února byla žena, která se podílela na výrobě návykových látek kontrolována hlídkou mobilního dohledu celní správy při zpáteční cestě z Polska v obci na Karvinsku jako spolujezdkyně ve vozidle, ve kterém měla dvě cestovní tašky s velkým množstvím léků. Jednalo se celkem o 13 524 tablet, ze kterých by bylo možné vyrobit až 239 g pervitinu.     

Organizovaná spolupráce fungovala minimálně tři čtvrtě roku. Za tu dobu se jim podařilo vyrobit minimálně půl kila pervitinu, který prodávali odběratelům především v okrese Přerov a Kroměříž v různém množství a za různou cenu. Někdy uživatelé odebrali jen jednu dávku, ale nebylo výjimkou, že za prodej většího množství utržili i desetitisíce korun. Tímto způsobem si přišli přibližně až na tři čtvrtě milionu korun.

V rámci prověřování a zajišťování důkazních materiálů proběhlo několik domovních prohlídek a prohlídek nebytových prostor na základě příkazu vydaného soudem. Při prohlídkách se našly chemikálie potřebné pro výrobu a léky s obsahem pseudoefedrinu, které jsou potřebné pro výrobu návykových látek. Zajištěno bylo také několik desítek gramů pervitinu a kompletní zařízení sloužící pro výrobu tzv. "varna ".

Tři z obviněných byli již v minulosti odsouzeni pro stejnou trestnou činnost, ale jako jednotlivci, nikoli jako organizovaná skupina, dva byli odsouzeni pro majetkovou trestnou činnost a dva z nich měli trestní rejstřík čistý.

por. Mgr. Miluše Zajícová
26. dubna 2024


Odkazy do noveho okna

zajištěné věci

zajištěné věci 

Detailní náhled

zajištěné věci

zajištěné věci 

Detailní náhled

zajištěné věci

zajištěné věci 

Detailní náhled

zajištěné věci

zajištěné věci 

Detailní náhled

zajištěné věci

zajištěné věci 

Detailní náhled

zajištěné věci

zajištěné věci 

Detailní náhled

zajištěné věci

zajištěné věci 

Detailní náhled

zajištěné věci

zajištěné věci 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem