Mark Zuckerberg hájí výdaje společnosti Meta na AI, zatímco akcie klesají

Přidat na Seznam.cz

Mark Zuckerberg oživil obavy investorů, že nebude mít pod kontrolou náklady ve společnosti Meta poté, co slíbil, že zvýší výdaje a promění skupinu sociálních médií v „přední společnost s umělou inteligencí na světě“, což způsobilo, že se její akcie v počátku čtvrtečního obchodování propadly o téměř 12 %, píše server Financial Times.

Zveřejnění výsledků společnosti Meta ukázalo, že tržby společnosti, mezi jejíž platformy patří Facebook, Instagram a WhatsApp, vzrostly v prvních třech měsících roku 2024 o 27 % na 36,5 miliardy dolarů, což je těsně nad očekáváním analytiků, kteří očekávali 36,2 miliardy dolarů.

V loňském roce se šéf společnosti Meta snažil udržet Wall Street v dobré náladě na pozadí náročných makroekonomických podmínek, snižoval počet pracovních míst, snižoval náklady a rok 2023 označil za „rok efektivity“.

Zuckerberg je však pod stále větším tlakem, aby udržel krok s rychle se rozvíjejícími skupinami ze Silicon Valley, jako jsou OpenAI, Microsoft a Google ze skupiny Alphabet, což ho nutí zvyšovat investice do nákladných technologií a infrastruktury, které jsou pro jeho plány nezbytné.

Očekává se, že společnosti Microsoft a Alphabet ve čtvrtečních výsledkových zprávách poskytnou aktuální informace o svých vlastních snahách v oblasti umělé inteligence.

Zuckerberg v telefonátu s analytiky uvedl, že podle jeho názoru by Meta „měla v příštích letech investovat podstatně více, aby vybudovala ještě pokročilejší modely a služby AI v největším měřítku na světě“. Tyto výdaje by musely významně vzrůst, „než budeme mít z některých těchto nových produktů větší příjmy“, dodal.

Pokles akcií společnosti Meta smazal z její tržní hodnoty miliardy dolarů. Jedná se o prudký zvrat pro akcie, které letos vzrostly o více než 40 % a od únorového oznámení výsledků za čtvrté čtvrtletí, během něhož společnost oznámila svou první dividendu a signalizovala silné zotavení z nedávného propadu v oblasti reklamy, se pohybovaly na rekordních hodnotách. Čtvrteční pokles snížil celoroční zisky akcií na přibližně 25 %.

Zuckerberg také uvedl, že Meta bude i nadále investovat do svých dlouhodobějších ambicí vybudovat metaverzi plnou avatarů a zaměří se na vývoj takzvané „nositelné umělé inteligence“ – chytrých brýlí se zabudovaným asistentem s umělou inteligencí.

Zdroj: Financial Times