V Číně není TikTok, ale aplikace Douyin

Přidat na Seznam.cz

Společnost ByteDance vlastní TikTok i Douyin, a přestože TikTok má po celém světě více uživatelů, Douyin je dojnou krávou společnosti a její oporou v Číně.

V Číně TikTok neexistuje. Existuje pouze Douyin

Poté, co americký prezident Biden ve středu podepsal zákon, který nutí čínskou společnost ByteDance prodat své vlastnictví TikToku, se Spojené státy posunuly o krok blíže k internetu bez aplikace pro krátká videa. Legislativa otevřela dveře k možnému zákazu platformy sociálních médií, pokud TikTok do roka nenajde kupce schváleného americkou vládou.

Douyin je rovněž vlastněna společností ByteDance. Ta je základním prvkem čínského internetu stejně jako TikTok ve zbytku světa. Protože však nemá mimo Čínu žádné zastoupení, není Douyin, což v čínštině znamená „třesoucí se zvuk“, celosvětově tak známý, píše server The New York Times.

Douyin je však pro finance společnosti ByteDance klíčový. Její další úspěch bude významným faktorem při posuzování toho, co mateřská společnost plánuje udělat s TikTokem. Podvolí se ByteDance politickým požadavkům Washingtonu, nebo odmítne TikTok prodat a bude čelit následkům?

Co je Douyin?

Douyin je nejoblíbenější aplikace pro krátká videa v Číně a je jednou z nejnavštěvovanějších platforem sociálních médií v zemi. Stejně jako na TikToku se videa na Douyin zobrazují ve vertikálním formátu a uživatelé se posunutím nahoru dostanou k další nabídce. Existují i další podobnosti s TikTokem. Algoritmus Douyin se učí vaše zájmy na základě toho, jak interagujete se zobrazenými videi, a zásobuje vás nekonečným proudem obsahu.

Jak Douyin vydělává peníze?

Douyin je v Číně prosperující firma. Největší část jejího zisku pochází z distribuce online reklamy spolu s knihovnou videoobsahu. Výzkumná společnost eMarketer odhaduje, že Douyin v roce 2023 utrží z reklamy 21 miliard dolarů, což jsou přibližně dvě třetiny příjmů společnosti Alphabet z reklamy na YouTube.

Ale možná má ještě větší potenciál. V Číně mají téměř všechny aplikace sociálních médií nákupní prvky a Douyin není výjimkou. Douyin otevřel uvnitř aplikace vlastní online nákupní centrum, kde prodejci prodávají oblečení, elektroniku, potraviny, značkové zboží a zlevněné produkty. Každá transakce generuje pro Douyin provizi nebo poplatek za služby.

Zdroj: The New York Times