Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

Svět

  11:06aktualizováno  15:10
Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22 500 korun) a dvouletý zákaz řízení za lednovou nehodu, při které autem poškodil semafor a z místa odjel. U příležitosti Dne Země také v pátek vyrazil zametat do bratislavské čtvrti Dúbravka, kde se nehoda stala a kde bydlí. Policie také zveřejnila video z havárie.

„Díkybohu jsem nikomu neublížil, když jsem semafor poškodil. Včera jsem se dozvěděl i trest. Dva roky nebudu řídit a zaplatím pokutu 900 eur. Věřím, že skočit do Dunaje nemusím, a dnes jsem přišel uklízet v den, kdy zaměstnanci městské části pravidelně uklízejí. Poprosil jsem pana starostu, jestli se můžu přidat čistit Dúbravku, když tu už dva roky bydlím,“ řekl Danko slovenským médiím, než se chopil koštěte a lopaty.

Své zapojení do veřejně prospěšných prací Danko slíbil už dříve, nakonec tak učinil v době probíhající schůze Národní rady. Jako její místopředseda má nárok na vozidlo s řidičem. Na sídlišti v pátek také řekl, že se z nehody poučil a že jeho příklad může posloužit občanům, kteří se příště možná lépe zorientují v tom, kdy ke své nehodě musejí volat policii a kdy ne.

Andrej Danko zametal veřejné prostranství v bratislavské čtvrti Dúbravka, kde naboural semafor a kde bydlí. (26. dubna 2024)

Podle portálu Aktuality.sk za ním během zametání přišel neznámý muž a zeptal se ho, „jaké to je, dělat něco smysluplného“. Otázal se ho také, jestli se nestydí, a stěžoval si, že když jeho zastavila policie, dostal pokutu 50 eur, zatímco Danko jen uklízí Dúbravku. Šéf SNS mu na to odpověděl otázkou, zda „podstoupil i vyšetření na hlavičku“.

Danko také v souladu s přístupem celé vlády Roberta Fica odmítal odpovídat na otázky některých médií, například Markízy. Některé jejich dotazy proto zopakovali ostatní přítomní novináři.

Prokuratura po Dankově nehodě zahájila v případu trestní stíhání kvůli poškozování a ohrožování provozu obecně prospěšného zařízení. Následně rozhodla, že Danko obviněn nebude a případ postoupila dopravnímu inspektorátu policie k přestupkovému řízení.

Auto vletí do cesty, zbyde jen ohnutý semafor

Danko se dechové zkoušce na alkohol podrobil až 15 hodin po noční nehodě. Požití alkoholu u politika zjištěno nebylo a sám Danko tvrdil, že v době nehody nebyl pod vlivem alkoholu. Na místě kolize zůstala podle médií poznávací značka Dankova vozu a do jeho garáže vedla olejová stopa.

Při vysvětlování si pak bývalý předseda parlamentu protiřečil a zatímco jednou řekl, že se mu při srážce se semaforem nic nestalo, příště vyprávěl, že „se velmi zranil“. V pátek k tomu řekl, že zub, který se mu tehdy ulomil, měl v době prvních dotazů médií už zpět nalepený, takže to nechtěl dál veřejně rozebírat.

Slovenská veřejnost se v pátek dočkala videa z Dankovy havárie. Úřady dosud odklad zveřejnění vysvětlovaly tím, že nejdřív musí skončit vyšetřování události. Jak Danko, tak ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok však v pátek vyzval, aby ho kompetentní lidé zveřejnili a „navždy ukončili trauma, které to způsobilo společnosti“. Na padesátisekundovém videu toho nicméně příliš vidět není.

Záznam nízké kvality a z větší dálky od místa kolize pořídila kamera v tramvaji. Z videa je zřejmé, že auto přijíždějící z vedlejší silnice zprava vjede na hlavní cestu, nezvládne však včas zabočit do svého pruhu a zřejmě po nárazu zůstane stát. Ostatní auta kolem něj brzdí, v tu chvíli stojí i tramvaj. Auto odjíždí a když tramvaj míjí místo kolize, vpravo se mihne ohnutý semafor.

Autoři: ,

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...